Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Prebavne motnje

Prebavne motnje

Pozdravljeni,

v upanju, da mi boste preko tega foruma lahko pomagali, se obračam na vas.

Zadnje čase opažam, da takrat ko jem recimo na žaru pečeno ali začinjeno hrano, imam probleme s prebavo, ki je sicer redna ( vsako jutro), vendar je blato tako čudno (´pacasto´ – nekako takšno kot Eurocrem). To nekako traja kakšna dva dneva, potem se stanje nekako popravi. To stanje včasih spremljajo tudi vetrovi, napet trebuh, občasno pa opažam ko sem na stranišču in imam tudi vetrove, izločim tudi nekakšno prozorno sluz, ki je rahlo rjavkasto obarvana, vendar ne krvava (te sluzi ni veliko). Poleg tega se podobno stanje pojavlja tudi kadar jem jabolka, vendar je blato bolj driskasto.

Zelo mi je nerodno govoriti o teh stvareh, vendar me zanima ali sem preobčutljiva na določeno hrano ali gre za kakšno vnetje črevesja ali je kaj drugega.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Prebavne motnje predstavljajo zapleten problem. Pri vas gre lahko zgolj za slabše prenašanje določenih ostrih začimb in obilice zažgane maščobe, kar lahko vpliva ali na hitrejše gibanje črevesja in zato hitrejše odvajanje, ali na draženje želodčne sluznice, da se izloča več želodčne kisline (z vnetjem sluznice ali brez), ali na poslabšanje neodkritega blagega kroničnega vnetja črevesja. Osebno se sicer bolj nagibam k prvi možnosti, kar ima za posledico, da se morate hrani, ki vam povzroča težave izogibati ali pa se sprijazniti z občasnimi težavami.

Bolj podrobno bi vam seveda lahko odgovoril vaš zdravnik po številnih preiskavah želodca, črevesja, UZ trebuha itn., kar pa v trenutnem stanju verjetno še ni smiselno (verjetno bi bili vsi izvid normalni).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close