Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bolečine ob pristajanju letala

bolečine ob pristajanju letala

Spoštovani!
V oktobru sem prvič v življenju letela z letalom. Ob pristajanju me je močno bolelo pod levim ušesom, v smeri proti grlu (ali pravilno sklepam, da je šlo za evstahijevo cev?). Bolečina je bila zelo huda, zdelo se mi je, da mi bo boleči del kar počil. Pomagala sem si s pitjem vode in premikanjem čeljusti. V začetku decembra me spet čaka polet z letalom, ki pa se ga zaradi opisane bolečine precej bojim. Moje vprašanje je, ali me ta bolečina lahko na kakršen koli način poškoduje, mi lahko pusti kake trajne psoledice? Se bolečini lahko na kak način izognem ali jo omilim?

Naj povem še, da sem bila pred enim letom v obravnavi pri otorinolaringologu, in sicer zaradi šumenja v ušesih oz. v glavi. Predpisal mi je tablete Betaserc, ki pa jih nisem prav pridno jemala, saj se mi ni zdelo, da bi učinkovale. Bi tablete lahko kaj vplivale na jakost bolečine (pozitivno ali negativno), če jih spet začnem jemati? Letim 5. decembra.
Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem!
Maja

Spoštovani,

kot ste sami ugotovili, je bila pri vas Evstahijeva cev neprehodna. V takem primeru lahko pride do razpoka bobniča ali do okvare notranjega ušesa (okvare sluha, piskanja ali šumenja, lahko celo motnje ravnotežja). če vam je šumelo že prej, pomeni, da že imate obstoječo okvaro slušnih čutnic.

10 minut pred vzletom in pristankom si v nos dajte dekongestivne kapljice po 2 v vsako nosnico, zelo pogosto požirajte, žvečite in izenačujte pritisk.

Betaserc pa pri tem ne bo pomagal.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close