Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pravilna uporaba antibiotikov

Pravilna uporaba antibiotikov

Pri pouku biologije smo za domačo nalogo dobili, da naj zapišemo, kako pravilno uporabljamo antibiotike. Na kaj moramo biti najbolj pozorni? Ker vem, da tukaj na forumu odgovarja otroška zdravnica, sem se obrnila na vas. Hvala in lep pozdrav, Zita!

Antibiotikov je toliko vrst, da je nemogoče za vse napisati enako navodilo o pravilnem jemanju. Nekatere jemljemo na 6 ur, druge na 8 ur, tretje na 12 ur, nekatere pa le 1x dnevno. Potrebno se je držati predpisanih razmakov. Če so razmaki premajhni, bo v krvi previsoka koncentracija antibiotika, ki v tem primeru lahko deluje škodljivo. Če so razmaki predolgi, v krvi pade potrebna koncentracija antibiotika (minimalna inhibitorna koncentracija), ki še zagotavlja uspešnost zdravila.
Antibiotike je potrebno jemati toliko dni, kolikor predpiše zdravnika. Za nekatera vnetja 5 dni, za druga 7 dni, za nekatere pa 10 dni in tudi dlje pri določenih boleznih.
Zdravnik predpiše antibiotik po statistično najbolj verjetnem povzročitelju (streptokok, pnevmokok, E.colli, itd), in temu prilagodi trajanje, odmerke in razmake zdravljenja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close