Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Rjavi madeži na jeziku

Rjavi madeži na jeziku

Pozdravljeni

Pred kratkim sem dopolnil 23 let. Imam pa težavo, omenjeno v naslovu, za katero ne vem, zakaj se je pojavila, in to nenadoma.

Podroben opis: Sicer imam že lep čas jezik prekrit z belimi oblogami kljub rednemu čiščenju. Edini predel brez oblog je skrajno sprednji del jezika oziroma konica. Malenkost manj oblog je tudi ob straneh. Po sredini imam tudi izrazito črto, ki se v zadnjem delu jezika nekoliko razširi. In ravno tam so obloge najbolj trdovratne ter obilne. Z oblogami sem se nekako sprijaznil, da jih pač ne morem povsem odstraniti. Zdaj pa se je pojavila nenadna sprememba, ki me spremlja že 14 dni. To so rjavi madeži. Ti so se “naselili” zgolj na eno območje, in sicer tik ob sredinski črti, ampak zgolj v sprednjem delu jezika. So podolgovati (cca 3 cm) in ozki, vzporedni s črto. Madeži ne izginejo, četudi so jih grobo skrtačim. Res je, da pijem recimo kavo, ki bi lahko obarvala jezik, ampak po moji presoji dvomim, da bi bil to krivec za rjave madeže, saj kavo pijem že od 16. leta. Zakaj se torej to ni že prej pojavilo, če bi bila kava vzrok za to? No, to so zgolj moja predvidevanja. Sicer pa izgleda, kot da so obloge, ki so bile prej bele, spremenile barvo.

Ne vem, kaj bi to lahko bilo, zato se obračam na vas.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

kot ste sami ugotovili, je obarvanje v zvezi s hrano. Močna barvila so: kava, čaj, cigaretni dim, temno sadje – borovnice, rdeče vino, kokakola, itd.
Morad bolj nežno krtačite, pa bo oblog manj.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close