Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Vrtec in dvoletnik

Vrtec in dvoletnik

Pozdravljeni.

Moj otrok je ravnokar dopolnil dve leti. Pred tem je bil doma. Sedaj je bil 4 dni v vrtcu. Nato je dobil vrocino, zelen izcedek iz nosu, pred tem zamasen nos, rahlo izcedek iz ocesa, zelo kaslja. Po treh dneh zdravnik, vnetje usesa,antibiotik.

1. V nos sem mu s fiziolosko dala parkrat s prsilom. Ali to vpliva na vnetje usesa? Kako mu naj drugače čistim in odmašim nos? Nikakod ne gre,ker se upira. Tudi s pumpico ne gre. S pršilom pa le ko spi. V primeru izcedka ali zamašenega-je bolje pustiti in nicesar dajati v nos?

2. Kdaj se otrok lahko vključi v vrtec(pozabila vprasati)?Izcedek iz nosu je prozoren in zelo pogost.
3. Ali bi bilo kaj drugace, če bi v vrtec šel pri treh ali štirih letih? Velikokrat berem, da to otrok mora dat skozi in se prekužit. Zanima me vaše stališče.
4. V kolikor se ob AB pojavi driska – kako ukrepati? Dajem tudi Biogaya z D Vit. I Imunoglukan lahko ob vsem tem slabo vlliva?
5. Ali je kaj narobe, ce med enim in drugim odmerkom AB mine več ali manj kot osem ur?

Hvala in lep pozdrav.

KOlektiv otrok predstavlja tveganje za večje obolevanje.
1. zamašen nos, izcedek iz nosu, skratka prehlad, so dejavniki, ki povzročijo najpogostejši zaplet navadnega prehlada pri otrocih, to je vnetje srednjega ušesa. Takoj od začetka prehlada je pomembno čiščenje nosu, vzdrževanje prehodnosti. Vedno se spomnite, kako je neugodno imeti zamašen nos, ko ste prehlajeni. Nos ovlažimo, nakapamo s fiziološko raztopino, nato pa otroka čimprej naučimo pihati, najprej skozi eno nosnico in nato skozi drugo nosnico. Otrok se mora temu privaditi , hitro pa pogrunta, da mu s tem pomagate. Zmagali ste, ko bo sam prišel do vas in rekel: “Mami, daj mi vodico v nos!”
2. V vrtec gre otrok, ko je izboljšan. Če je imel vročino, naj bo vsaj 2 dni brez vročine. Smrkal in kašljal bo še po vsakem prehladu več dni, tudi tednov (kašelj se občasno po prehladu lahko pojavlja še 2 ali 3 tedne). Običajno gredo v vrtec po prehladu, ko ni več izrazitega izcedka in ko kašelj ni več močno pogost. Po vnetju ušes lahko gre v vrtec 3. ali 4. dan od začetka zdravljenja z antibiotikom, ko je pač popolnoma izboljšan.
3. Stališče stroke je, da otroci do 3. leta starosti pogosteje obolevajo. Po 3. letu je vrtčevska skupina že dobro prekužena in v celoti manj oboleva, triletnik ima tudi mnogo bolj kompetenten imunski sistem kot npr. enoletnik. Tudi triletnik oboleva, ko se prvič vključi v vrtec, vendar mnogo manj v primerjavi z enoletnikom.
4,. Priporočamo, da se držite razmakov pri dajanju antibiotikov, da je v krvi vedno dovoljšna koncentracija antibiotika, seveda pa 10 ali 15 minut zamude ni pomembnih.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Iskrena hvala za odg. Otrok je šel v vrtec po devetih dneh od prve vrocine. Pred tem je bil ze vec dni brez vrocine in obcasno tudi se je igral zunaj. Malo je se kasljal in smrkal ter jemal antibiotik za uho. AB je dobil v pon.in en teden po tem je sel v vrtec. Iz nosu ni vec teklo. Kaselj je ponehal.Le zamasen nos. Tisti dan je prvic jokal in ni zelek v vrtec ceprav je prvi teden sel z veseljem in brez solz. Se isti dan se mu je na obrazu naredilo nekaj lis in izpuscajev. Kot nek osip. Drugi dan je imel ze cel obraz lisast in cel trebuh. Sla sva k zdravniku. Pogledali so uho in so rekli da ni ok. V grlu pa beli mehurcki. Takoj so rekli da neham dajat AB in da dobi otrok kapljice za nos in uho. In da je prehitro sel v vrtec (ce bi jaz to vedela …ga seveda ne bi dala). Tam so mu v usta dali se nek sirup in sem cez nekaj ur mogla poklicati nazaj k pediatru in povedati ali je izpuscaj izginil. Seveda ni izginil in so mi po tel.razlozili da to pomeni da ne gre za alergijo ampak je cel lisast zaradi viroze.
1.ali potem to pomeni da nikakor ne more biti alergija na AB?

2.Sedaj dva dni po tem pregledu je otrok vsak dan bolj lisast in pikast. Zdravnica je sicer sumila sesto bolezen a je ni potrdila. Sedaj je pomembno le da se uho in nos popravi ter grlo. Ali moram poklicati in povedati da se izpuscaj śiri?malo me srbi jer je cel lisast in zgleda kot koprovnica z izbocenimi lisami.
3.kdaj ponavadi to izgine? V vrtec ga naj dam…kdaj? S temi lisami ga ne upam.
4. Kako naj vem,ali bo uho pozdravljeno?recimo ce otrok ne bi dobil teh izpuscajev potem be bi sli k zdravniku in jaz niti ne bi vedela da otroka boli uho in da AB ni pomagal. Kako npr sedaj naj vem,da je uho ok?
5.Ponavadi nam recejo do tri dni vrocine in prehlada ni treba k zdravniku. In jaz se tega drzim. Tokrat mi je obcutek pravil da gremo na pregled ceprav se ni bilo tri dni … in tam so ugotovilo vneto uho. Nasl. dan ze ni bilo vrocine oz.malo. Torej-ce ne bi poslusala obcutka sploh ne bi vedela,da ima vneto uho,ker bi vrocina izginila. Kako prepoznati vnetje pri otroku?

Hvala vam iz srca. Lp

Ni mogoče komentirati poteka, glede na to, da otroka nisem pregledala in videla, kakšen je domnevno vnet bobnič. Glede na to, da ni dobil (drugega) antibiotika, pač pa le kappljice, sklepam, da ne gre za vnetje srednjega ušesa.
Koprivnični izpuščaj se daleč pogosteje pri otrocih pojavlja v zvezi z virozami, pogosteje kot prava alergijska urtikarija. Virusi so tudi najpogostejši povzročitelji kakršnegakoli izpuščaja v sklopu okužbe. Če se izpuščaj širi, ga je torej vedno več, je potrebna ponovna ocena pri zdravniku.
Vnetje ušes prepoznamo po bolečini (uho, glavobol), joku, lahko gre s povišano vročino, pri večjem otroku pa pogoste brez nje.
Brez pregleda ni mogoče potrditi vnetja ušes.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close