Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija oteklina in divje meso na mandljih

oteklina in divje meso na mandljih

Spoštovani,

že več let imam težave z desnim mandljem, namreč kar naprej se mi delajo tonzilni kamni in sicer na takšnih mestih in v takšni velikosti, da jih začutim med požiranjem. V teh letih sem se kar dobro izurila pri odstranjevanju le-teh, vendar je vse skupaj precej boleče. Po odstranitvi ostanejo globoke brazde, ena izmed njih je pravzaprav celo tunelček. V te brazde (pravzaprav so skoraj luknje) se mi takoj pri naslednjem hranjenju naberejo ostanki hrane in začne se nov krog.

Zaradi teh težav (izključno na desnem mandlju) sem že bila pri ORL specialistu. Glej ga zlomka, ravno takrat ni bilo ne duha ne sluha o kakšnem kamnu, brazdi, itd., mandelj je bil praktično popoln, temu primeren je tudi izvid, čeprav sem poskušala čim bolj nazorno opisati, kaj se dogaja.

Tudi v zadnjih tednih je bilo stanje v bistvu super, niti nisem veliko spremljala mandlja, včeraj pa sem začutila tujek. Ko sem odmaknila “kožo” (tisti nebni lok pred mandljem, upam da razumete), sem iz velike brazde izbezala 8 milimetrov velik kamen. Tkivo mandlja ob tej brazdi je otečeno, rdeče, izgleda, kot bi raslo divje meso. Nisem niti prepričana, če sem odstranila celoten kamen, vendar je tkivo v okolici tako boleče, da ne morem niti poskušati.

Fotografirati stanja ne morem sama (je res na skritem mestu), upam pa, da bi morda lahko iz zapisa svetovali in mi odgovorili, če je takšno stanje lahko tudi nevarno za zdravje? So tudi takšne otekline in tako veliki kamni običajni?
Otorinolaringolog je ponudil odstranitev mandlja, če bodo težave vztrajale, vendar se mi to ne dogaja le na mandlju (če govorimo o tisti “kroglici” tkiva), ampak pravzaprav vse bolj na tkivu grla, česar pa (vsaj tako si predstavljam) se ne da odstraniti, zato v tem niti ne vidim smisla.

Naj še povem, da sicer drugih težav z grlom/žrelom nimam, enkrat letno običajno vneto žrelo, decembra 2018 sem sicer imela tudi angino, po antibiotikih se je za nekaj tednov izboljšalo tudi stanje mandljev.

Lepo vas prosim za kakšen nasvet. Je morda smiselno spet obiskati specialista? (Čeprav se mi zdi verjetno, da bo do termina pregleda tudi oteklina uplahnila in bo mandelj spet videti OK).

Hvala za vaš nasvet
lep pozdrav,
Kaja

Spoštovani,

detritusni čepi , ki jih imenujete kamni, niso bolezenski in niso nevarni. So normalen pojav odluščenih celic. Naredijo se samo na mandljih, drugje ne. Verjetno se pri pritiskanju sami ranite, zato vas boli. Zaradi detritusni čepov ponoven obisk pri ORL ni potreben.

Če bodo postali izredno moteči, se odločite za odstranitev mandljev, kot vam je svetoval ORL specialist.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close