Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija (napeti) Sinusi (ne prehlad) in težaven govor

(napeti) Sinusi (ne prehlad) in težaven govor

Zdravo, upam, da bom uspešno pojasnil težave, ki jih imam.

Že nekaj let imam težave s sinusi. Le ti enkrat odebelijo, dugič so suhi, tretjič pa lahko kaj zaužijem kar opazim kot hitro reakcijo odebelitve teh. Težavo čutim tudi kot da bi bili sinusi napeti. Težko ocenim kdaj tako reagirajo (na hrano? zrak?).
Včasih vlaženje oz. čiščenje s fiziološko raztopino pomaga, včasih pa imam občutek, da jih enostavno ne uspem navlažiti in vso raztopino stresem nazaj iz nosa. Včasih pomaga masiranje ličnic. Vsi ti načini pa niso zanesljivi in bi rad našel neko trajno, bolj učinkovito rešitev.

Težava je zoprna, ker močno vpliva na moj govor, moteče je tako v službi kot v zasebni družbi. Takrat ne govorim tekoče in stavkov ne uspem dokončati kot takrat, ko so dihalne poti poti odprte (takrat čutim nek cmok nekje med nosom in nebom).

Kopanje v morju pomaga, a kaj ko se mi stanje lahko povrne že po prihodu nazaj.
Kaj svetujete, kaj lahko še poizkusim? Bo obisk pri osebnem zdravniku in morebitno nadaljnje slikanje bolj prava pot?

Spoštovani,

glede na vaš opis bi lahko šlo za kronično vnteje sinusov. Kot sami ugotavljate, je problem tudi povečana občutljivost na spremembe v okolju (mrzel zrak, prah, klima itd), lahko se poslabša s konzervansi iz hrane in pijače.

Priporočam
– poskus zdravljenja z nosnimi glukokortikoidi (na recept ali brez) 2×2 vpiha v nosnici
– pregled pri ORL specialistu za endoskopijo nosu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Verjetno bom poizkusil najprej s glukokortikoidi. Po kolikšnem času bi moral opaziti spremembe?

Že po nekaj (4) urah, maksimalni učinek pa je nekje v 14 dneh.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close