Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija holesterol pri petletniku

holesterol pri petletniku

Pozdravljeni!
Brskala sem po prejšnjih temah, vendar odgovora nisem našla. Sinu so na rednem sistematskem pregledu pri petih letih odkrili povišano vrednost holesterola ( 5,6 ). Pediatrinja je svetovala, da naj pazimo pri prehrani, kar sem tudi storila. Že prej smo se prehranjevali zdravo, zdaj pa sem se temu še nekoliko bolj posvetila (veliko sadja, surove zelenjave, žita, semena, polnozrnata hrana, posladek samo enkrat na teden, uporaba zdravih maščob – olivno olje,…, redko smo jedli npr. pico, klobase, paštete,…, skratka po navodilih). Otrok se tudi veliko giba, živimo v hribih, večino dneva preživi na prostem, vedno aktiven. Visok je 116cm, tehta 19kg, nikoli ni bil debel, kvečjemu presuh. Dnevno mu dajem d-vitamin in dodatek omega3 maščobnih kislin. Po 6 mesecih smo ponovili krvne preiskave in vrednost holesterola je ostala enaka. Sin hodi v vrtec in tam ne morem nadzirati kaj je, sta pa vzgojiteljici seznanjeni s težavo in tudi sam ve česa lahko veliko in česa naj bi bolj malo. Ker se pediatrinja vrne z dopusta šele sredi avgusta, mene pa skrbi, se obračam na vas. Težko bi namreč rekla, da je za povišano vrednost holesterola kriva prehrana. Kaj lahko še storim oz. kaj naju čaka? Kakšne posledice ima lahko? Seznanjena sem z ukrepi, ki sem jih prebrala v prejšnjih temah, še vedno pa nisem našla odgovora kaj bi lahko še bilo narobe. Če sem prav razumela, pri tej vrednosti še ne opravljajo preiskav. Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

V primeru, da pri petletniku pri sistematičnem pregledu najdemo holesterol, ki je povišan v območju med 5,2 – 6,0 mmol/L, , ponovimo preiskavo na tešče in nato (če je vrednost tudi pri ponovnem odvzemu v tem območju), svetujemo zdrav prehranski slog. Ugotavljamo dodatne dejavnike tveganja (družinska obremenitev) in po potrebi napotimo k pediatru endokrinologu.
Krovni strokovni članek:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=27&ved=2ahUKEwjSvNLc97jjAhUElIsKHVSZCZg4FBAWMAZ6BAgAEAI&url=https%3A%2F%2Fvestnik.szd.si%2Findex.php%2FZdravVest%2Farticle%2Fview%2F1776%2F1324&usg=AOvVaw3N2Z_3rLXJI55wHSULO-o_
Strokovni članek iz leta 2018:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=2ahUKEwj_qe_-9rjjAhXvxIsKHYQJC4IQFjAJegQICRAC&url=http%3A%2F%2Fwww.slovenskapediatrija.si%2Fportals%2F0%2Fclanki%2F2018_3_25_247-259-izv.pdf&usg=AOvVaw0Eq8UN0MuIpdABGaXmIna7
Poljudna objava:
https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/povisan-holesterol-pri-otrocih-je-vecinoma-posledica-dedne-bolezni/374283

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close