Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija PROSIM ZA MNENJE IN NASVET

PROSIM ZA MNENJE IN NASVET

Spoštovani!

Več let imam težave s suhim nosem in očmi. Do sedaj sem mislil, da je to posledica jemanja zdravil proti previsokemu tlaku in diuretikov (trenutna Rawel 1,5 mg) vendar ob prebiranju vaših odgovorov ugotavljam, da je morda težava kje drugje posebno, ker Rawel ni zelo »hud« diuretik.

Največja težave je zasušena nosna sluznica, kajti ob tem imam največkrat nos tudi čisto zamaščen, enkrat eno drugič drugo nosnico včasih pa obe. Zadnje leto moje dihanje zgleda tako kot bi si v nos natlačil vato. Imam tudi astmo, ki se je zadnje čase precej poslabšala (redne spiromertije pri pulmologu, redno uporabljam Spirivo in Symbicort).
Nos si redno izpiram z fiziološko raztopino, vendar to ni prav uspešno. Ko si v nos nalijem FR, je prej kot v desetih minutah spet popolnoma suh. Tudi uporabo raznih pršil sem opustil, saj ni bilo posebnega učinka. Imam občutek, da če bi bil nos normalno navlažen bi bilo moje dihanje bistveno lažje. Pred časom se je stanje začasno izboljšalo, če sem nekaj dni jemal zdravila proti preveč želodčne kisline. Sedaj niti to ne pomaga več.
Ne spomnim se kdaj sem se nazadnje uséknil oziroma si obrisal nos. Iz vaših odgovorov sem tudi ugotovil, da mi sluz zateka v grlo, kjer imam pogosto velik »cmok«.

Stanje je zoprno, največji problem je težka sapa ob hoji navkreber, zato vam bom za vaše odgovore in nasvete zelo hvaležen!

Spoštovani,

po vsem, kar ste napisali, svetujem endoskopijo nosu pri ORL specialistu . Morda imate kronično vnetje sluznice nosu in sinusov, saj gre za zelo podobno bolezen, kot je astma.

Težka sapa ob hoji navkreber pa zagotovo ni zaradi nosu. Vzroki so astma, slaba kardio-vaskularna kondicija, srčno popuščanje itd.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close