Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Dojenje in …kolike??

Dojenje in …kolike??

Pozdravljeni!

Rodila sem 30.3., fant je imel 52 cm in 3520 g. Ob odpustu tretji dan je imel 3330 g. Dojenje sva lepo vzpostavila, zelo rad je, kdaj kar malo preveč, saj potem pri podiranju kupčka tudi kaj ven prileze. 😀 Izključno dojim, na otrokovo željo, izmenjaje na obe dojki. Ponoči in zjutraj mi iz dojke uhaja mleko, ko otrok vleče iz druge. Ponoči se zbudi enkrat ali dvakrat.
Dojiva se približno 10x dnevno, polulanih je vsaj 8 pleničk – uporabljava pralne in nekatere so kar premočene, blato pa ima na 2-3 dni, takrat pa res obilno, kdaj tudi po tri pleničke zapored, ponoči nič. Ima pa težave z vetrovi – kdaj pa kdaj pride kakšen res zelo smrdljiv. 😀
Pri prvem obisku 8.5. je bil velik 53 cm in težak 4470g. Pri drugem obisku 31.5. je bil velik 55cm in težak 4910g. Sedaj pa k vprašanju.
1.) Pri drugem obisku je sestra izjavila, da se fant ni dovolj poredil, da mi verjetno popije preveč oziroma izključno prednje mleko in da si naj pred dojenjem izčrpam, kolikor bo pač prišlo ven. Meni se sicer zdi, da fant lepo napreduje. Ali naj upoštevam njeno navodilo ali naj nadaljujeva kar tako, kot dva sama vzpostavila?
2.) Zadnja dva dneva – začelo se je v ponedeljek zvečer – je sinko zelo nemiren, histerično joka, če ga odložim, zadovoljen je samo, če ga nosimo naslonjenega na rami (podiranje kupčka) ali pa ležečega na trebuščku na roki (ta položaj mu sicer najbolj ustreza že kar nekaj časa, lažje spušča vetrove). Blato odvaja različnih odtenkov zelene, zjutraj in dopoldne bolj gosto in temnejše ter kdaj tudi malo rumenkasto, zvečer pa bolj tekoče, z zelo malo rumenkastimi zrnci.
Odvajal je v teh dveh dneh 6x dnevno. Zelo pogosto se dojiva, kdaj tudi po več ur skupaj, saj se umiri le na dojki. Sklepam, da trebušček manj nagaja, če je poln maminega mleka. 🙂 Ponoči joka in stoka v spanju, zbudi se za odvajanje in potem potrebuje 10 minut na dojki, da se pomiri in zaspi. Zbudi se 2x. Ali so to kolike ali je kakšno bolj resno stanje? Grem sicer k pediatrinji po kapljice, da mu vsaj malo olajšam tegobe, bom videla kaj bo ona rekla vendar vseeno vprašam tudi tukaj.

Upam, da mi lahko kako pomagate, saj je moj fantek drugače tak dobrovoljček in kar naprej nasmejan, ko ga ne muči prebava. 🙁

Se opravičujem za dolgo branje in zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

skrbi vas kar nekaj stvari in sicer, da se vaš fantek ni dovolj poredil in da je nekaj narobe z njegovo prebavo, saj se je v zadnjih nekaj dneh popolnoma spremenila. Odvajal je na dva do tri dni, zdaj pa kar 6x dnevno. Poleg tega vas skrbi tudi, da ima krče.

Dojenček naj bi, do začetka uvajanja goste hrane, popil od 160 do 180 ml materinega mleka (ali AM) na kilogram telesne teže dnevno (na obrok). V prvih treh mesecih dojenčki pridobijo navadno tedensko 150-250 g, med četrtim in šestim mesecem pa 200-400 g na mesec. Tako je povprečje.

Vendar pa dojenčki popijejo včasih malo več včasih malo manj, temu primerno napreduje tudi njihova teža, vse je odvisno od nešteto dejavnikov; od hitrosti razvoja oziroma trenutnega napredovanja, usvajanja novih oblik gibanja, vreme se je v zadnjih nekaj dneh zelo spremenilo, temperature so se na hitro dvignile… Nešteto dejavnikov je, ki lahko vplivajo na dojenčkovo razpoloženje.

Mislim pa, da bi bilo smotrno, da se posvetujete s pediatrinjo, glede na to, da se je prebava v zadnjih dneh tako zelo drastično spremenila.

Kolike nastanejo zaradi krčenja trebušnega gladkega mišičja, dojenček občuti krčevito bolečino v predelu trebuha zaradi katere neutolažljivo joka, se zvija, postane v obraz zardel in krči kolena. Trebušni krči se pojavijo navadno med drugim in tretjim tednom po rojstvu in trajajo navadno do četrtega ali petega meseca starosti. Dojenček lahko joka tudi po več ur skupaj. Se pri vašem fantku kažejo podobni znaki?

Lep pozdrav,

Jasna Dolamič Gričar

Jasna Dolamič Gričar, mag. Izobraževanje in svetovanje JADRO, s.p. tel: 040 761 258 http://izobrazevanje-in-svetovanje-jadro.si/

Pozdravljeni.
Dojenček je jokal, potreboval bližino, cel teden sva se nenehno dojila, saj je tudi kar naprej odvajal. V petek sem šla k pediatrinji, saj se je ponoči zbudil z zamašenim noskom. Pravi, da dokler hoče jesti in nima vročine, je vse v mejah normale. Za blato pa, da je tudi normalno, da so vse pleničke pokakane ter da je blato vseh odtenkov zelene in različno gosto. Da pa naj takoj fanta pripeljem, če bodo v blatu rdeče nitke.
Dojenček je jokal, ko je želel na dojko, kar je bilo kar naprej. Ko je jokal, sva ga nosila na roki s trebuščkom in glavo obrnjeno dol. Ko se je nakakal, je začel spet jokati. Tako da je bil dojka-roka-previjalna miza-dojka. Petek je večino prespal, v soboto pa je že bil normalno živahen in vesel, prav tako je blato začelo biti malo mešano, zeleno rumeno. Danes je odvajal rumeno, bomo videli, kako pogosto bo. Ali je možno, da je samo preboleval prehlad in je bilo zato blato tako pogosto? Ker so sedaj je imel le težave z vetrovi, vendar ni bilo hujšega. Prav tako ga je bilo možno potolažiti, tudi ko mu je bilo hudo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni.

Glede na navedeno je najverjetneje zares preboleval manjši prehlad.

Mislim, da vam gre zelo dobro in da ste naredili vse, kar je za vašega fantka najboljše; ko je potreboval nežnost, jo je dobil, ko ste bili v dilemi, ste ga peljali k pediatrinji… Če ste ga uspeli potolažiti tudi takrat, ko mu je bilo hudo, to samo po sebi pove, da ima dovolj vaše pozornosti in tudi crkljanja.

Kar tako naprej. Če bi se karkoli spremenilo, se pa ponovno oglasite.

Lep pozdrav,

Jasna Dolamič Gričar

Jasna Dolamič Gričar, mag. Izobraževanje in svetovanje JADRO, s.p. tel: 040 761 258 http://izobrazevanje-in-svetovanje-jadro.si/

New Report

Close