Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nenehno kihanje

Nenehno kihanje

Pozdravljeni,

že leta in leta (nekje od začetka srednje šole) se spopadam z istim problemom. Iz dneva v dan kiham, ko pa ne, pa je nosna sluznica ČISTO suha. V srednji šoli smo doma imeli težave z vlago v stanovanju in sem v takem živela in spala, ampak težave so se nadaljevale ne glede na to kje sem živela. Alergološki test sem takrat že opravila, rekli so, da alergij nimam. Ponavadi največ kiham zjutraj in zvečer pred spanjem, včasih pa ponoči, ko se zbudim (sem mamica 10-mesečne dojenčice) da jo podojim, bolj kot sem budna, bolj me v nosu srbi. In ko otrok končno zaspi, jaz od srbečice v nosu ne morem zaspati. Vlije se mi brezarven izcedek iz nosu (skoraj kot voda) in kar nekaj časa ne neha. Nikoli nisem uporabljala nobenih sprejev za nos, niti fiziološke (dobesedno nikoli ničesar nisem vpihovala v nos), prehlajena nisem (dvomim, da bi prehlad lahko tako dolgo trajal). Včasih je tako intenzivno, da se mi koža okrog nosu vname od izpihovanja nosu. Stara bom 30 let in mi že pošteno gre na živce. A je mogoče kakšno kronično vnetje sluznice oz. je vlaga naredila trajno škodo na sluznici? Brala sem tudi, da padec imunskega sistema oz. ne-spanje lahko poslabša stanje in trenutno se res tako počutim. Naj dodam da je srbečica, ko se začne, res neznosna in včasih kiham 10-krat zapored, da niti zraka ne morem zajeti.

Najlepša hvala za odgovore!

Spoštovani,

vlaga ni kriva. je pa lahko vseeno alergija kljub negativnim testom – temu se reče lokalni alergijski rinitis (LAR), ko ni sledov protiteles v krvi in zato ostala koža ne reagira.
Hormoni stvar še poslabšajo.
Opazujte sami – je kriva pršica ali pelodi?
Priporočam čiščenje nosu s fiziološko raztopino in pršilo za nos – najbolje kombinacijo nosnega kortikosteroida in lokalnega antihistaminika.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

najprej najlepša hvala za odgovor. Sem nekaj časa to počela, kar ste svetovali. Ne pomaga, še vedno ista situacija.
Sem pa trenutno pri tašči in tastu in mi je on povedal zanimivo zgodbo. On je dolgo časa nazaj poškodoval nos in po tistem mu je zrasel polip. Tudi on ima iste težave kot jaz, kihanje, srbečica, izpihovanje (kot voda) itd. Kar sem pozabila napisati v svoji prvi objavi je, da sem nekje pri 5 ali 6 letih imela nesrečo. Pri sankanju sem se čelno zaletela v zid in izgubila zavest. Zgledala sem dobesedno kot prašiček, nos je bil cel obrnjen navzgor in dolgo nisem mogla dihati nanj. Je možno, da bi ta poškodba pustila trajne posledice?

Hvala lepa še enkrat!

Lep pozdrav!

Poškodba hrustancev ali hematom nosnega pretina lahko pustita trajno deformacijo. V tem primeru je zdravljenje operativno.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close