Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ukrepi po vstavitvi timpanalnih cevk

Ukrepi po vstavitvi timpanalnih cevk

Spoštovani,

mojemu šestletnemu sinu so pravkar odstranili žrelnico in mandlje ter v obe ušesi vstavili timpanalne cevke. V zvezi s tem smo dobili navodilo, da v ušesa nikakor ne sme priti voda, kar smo vedeli že pred posegom, zato smo sinu naročili po meri izdelane silikonske čepke za ušesa. Tam smo dobili zagotovilo, da čepki tesnijo tako dobro, da gre otrok z njimi lahko tudi pod vodo (sin je namreč pred kratkim splaval, vendar zaenkrat ne zna plavati z glavo nad vodo, ampak samo tako, da jo potopi), vendar sem vseeno nekoliko skeptična, ali je to res. Zanima me, ali imate kakršnekoli izkušnje v zvezi s tem oziroma kaj priporočate. Vsekakor raje poletje preživimo v otroškem bazenu oziroma v morski plitvini, kot da bi bilo karkoli narobe.

Prav tako me zanima, ali se je po vstavitvi cevk treba držati še kakih drugih prepovedi. Slišala sem recimo, da naj otroci s cevkami ne bi skakali na trampolinu – ali to drži? V bolnišnici drugih opozoril, z izjemo tega, da mora biti uho vedno suho, nismo dobili.

Vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovani,

čepi po meri niso ustrezni, saj ne tesnijo dobro. Poleg tega so veliko dražji. Ušesa otrokom tudi rastejo in vsak mesec tesnijo vse manj in manj.

Gnetljivi čepi lahko tesnijo, če so zelo dobro nameščeni. Čez ušesa naj otrok nosi še neoprenski trak. Vse to ščiti pred škropljenjem ali občasno potopljeno glavo. Pri skakanju, potapljanju se čepi odmaknejo.

Menim, da plavanje s potopljeno glavo ni plavanje, zato naj bo otrok kar v plitvini. Obstaja nevarnost utopitve – otrok popije vodo, zgrabi ga panika itd.

Drugih omejitev pri cevkah ni.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close