Najdi forum

Ne najdem rešitve

Spoštovani,

Sem mama 3 letniku in 7 nesrečnemu dojenčku. Moja otroka ljubim bolj kot vse na svetu, vendar sem že od poroda utrujena ne glede koliko spim, sem tečna, nic mi ni prav in si želim biti samo sama. Otroka sta mi včasih odveč. Tudi s partnerjem se večkrat prepirava ker sama ne vem kaj mi je in me njegova vprašanja kaj se dogaja z meni samo še bolj spravijo ob živce. Najraje bi cel dan samo ležala, bila sama in spala. Z otroki grem ven samo zato ker se starejši igra sam v peskovniku mali pa spi v vozičku, jaz pa imam mir. Vsak dan jočem, ker ne želim biti takšna mama svojim otrokom. Ne vem kaj je z menoj? Ali bi lahko šlo za poporodno depresijo? Kaj naj storim? Naj obiščem osebno zdravnico in jo prosim za napotitev naprej? Vendar kam, h komu? Sama ne znam in ne vem kako iz te črne luknje….

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
M

Pozdravljeni MJ2,

napisali ste: »sem mama 3 letniku in 7 nesrečnemu dojenčku«. Sklepam, da je vaš dojenček star 7 mesecev in da zaradi svoje stiske sklepate, da je tudi on nesrečen. Vaša ljubezen do otrok je otipljiva, kljub temu, da čutite kot da sta vam včasih odveč. Skrbi vas za njiju in za vašo družinico, prepoznali ste, da ste v stiski in že to je velik korak do rešitve.

Sprašujete, ali bi lahko šlo za poporodno depresijo. Ne morem zagotovo prepoznati zakaj gre, ne da bi se prej pogovorila z vami. Lahko gre enostavno samo za preobremenjenost, preutrujenost … Dva majhna otročka sta za mamo velika odgovornost in skrb. Za očka seveda tudi, ampak pri mami so v igri še hormoni. Lahko pa je tudi kaj več.

V tem obdobju je pogosto precej zmedeno čustvovanje, ki spremlja razvoj materine nove identitete in povzroča spremembe v njenem notranjem doživljanju. Preberite si članek o novorojeni materi na https://med.over.net/clanek/novorojena-mati/.

Svetujem vam, da se ne borite več sami, obrnite se na osebno zdravnico, kadarkoli se lahko obrnete tudi name; sem družinska terapevtka in poporodna doula, lahko se srečava, pogovoriva in dorečeva kako naprej.

Lep pozdrav,

Jasna Dolamič Gričar

Jasna Dolamič Gričar, mag. Izobraževanje in svetovanje JADRO, s.p. tel: 040 761 258 http://izobrazevanje-in-svetovanje-jadro.si/

New Report

Close