Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija povecana bezgavka pod usesom

povecana bezgavka pod usesom

pozdravljeni
11 letna hci ima ze 5 mesecev za usesom povecano bezgavko v velikosti cca1. 5 cm.
Pediater ji je dal pogledat kri, ki pravi da je uredu ampak je vseeno predpisal amoksiklav da se vcasih bezgavka po antibiotiku zmanjsa. zdaj je ze nekaj dni ko nehala jemati ampak bezgavka je se vedno povecana!? zanima me ali je smiselno se malo pocakati ali jo peljem na punkcijo ki se je seveda zelo boji. Jaz pa tudi saj vem da bodo dnevi ko cakamo na izvid grozni. Kaksno je vase menje? zanima me tudi kaj bi bilo na krvi povecano ce bi bil vzrok za povecano bezgavko limfom in kaksni so se drugi znaki. hvala za odgovor. lp

V otroškem obdobju, ko je povečano tudi obolevanja za raznoraznimi okužbami, so tudi bezgavke pogosto malce povečane. Sploh v področju glave in vratu (prehladi, angine, vnetja ušes, skratka okužbe v tem predelu). Po preboleli okužbi ali po zdravljenju je povečana bezgavka lahko tipna tudi še nekaj tednov in to nikakor ne pomeni, da gre za kakšno resnejšo zadevo. Sumljive bezgavke so trde, neboleče in nepremakljive, predvsdem pa hitro zrastejo. do 1,5 cm velika bezgavka ni sumljiva, če ne raste.
Trenutno iz vašega pisanja ne vidim potrebe po nadaljnji obravnavi, sploh ne po invazivnih postopkih. Pred punkcijo pri zelo nesumljivi bezgavki kvečjemu ultrazvok (ki bi pokazal, da gre za t.i.reaktivno bezgavko, torej po vnetju in nadaljnji postopki niso potrebni).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close