Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija pekoc koren jezika

pekoc koren jezika

Pozdravljeni

Pred petimi dnevi me je začel peči jezik pri korenu, nekje do polovice jezika. Občutek je, kot da bi se opekel s čim vročim. Opazil sem tudi nekaj pikic na korenu jezika (kot da bi bile nekatere brboncice napihnjene, niso bele, niso rdece, meni delujejo “kožne” barve). Zjutraj, ko se zbudim je stanje ok, potem pa po kakšni uri, dveh, začne pekoč občutek. Pikice so vidne konstantno. Bi moral na pregled? Sem pa prejšnji teden, natančneje v petek prenehal z jemanjem antibiotikov, bi lahko bilo to povezano?

Zahvaljujem se za odgovor

Lepo pozdravljeni!

Spoštovani,

pekoč občutek je lahko povezan z nedavnim infektom žrela. čeprav omenjate antibiotik, je večja verjetnost virusne okužbe, po kateri težave lahko trajajo še več tednov (tudi 6 do 12) zaradi poškodb sluznice.

Glede na to, da izgine zjutraj in se nato spet pojavi, je verjetno vzrok refluks kisline iz želodca, ki se začne nekaj ur po jedi. Izogibajte se kisli hrani (sadju) in hrani, ki povzroča refluks – začinjene jedi, kava, gazirane pijače, alkohol, mastne jedi.
Morda poskusite tudi z jemanjem zdravil, ki zmanjšajo izločanje želodčne kisline – inhibitor protonske črpalke.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close