Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Izpuščaji

Izpuščaji

Pozdravljeni,
mojemu 10 letnemu sinu so se pred cca 1 tednom po trebuhu začeli pojavljati izpuščaji. V začetku jih ni bilo veliko, vendar jih je v zadnjih treh dneh vsak dan več. Ima jih tudi po hrbtu, zadnjici, nekaj tudi po rokah in nogah, vratu. Bila sva pri zdravnici, vendar je rekla da ne ve kaj bi bilo in naj počakamo še kak teden, da bo mogoče samo od sebe izginilo. Mogoče še podatek, da je v času, ko so se začeli pojavljati izpuščaji bil tudi prehlajen (kašelj, smrkanje, v začetku je imel tudi povišano temperaturo 37,3 – samo en večer). Mogoče imate vi idejo kaj bi lahko bilo oz kaj naj naredimo – naj ga peljemo k dermatologu ali je možno da gre za alergijo? Zraven pripenjam še 2 sliki. Ena je od nedelje, druga od danes.
Hvala lepa za odgovor. Lp

Glede na to, da ne opisujete srbenja in da sicer na slabše vidni fotografiji ni videti značilnih izpuščajev, je alergija malo verjetna.
Koža je organ, ki je najbolj izpostavljen okolici in zunanjim vlivom. Odreagira na dražljale, pa vendar so le redke kožne spremembe takšne, da je potrebno specifično ukrepanje in še manj takšnih, da jih resnično mora videti še specialist. Večinoma minejo v 1-2 tednih brez ukrepanja, torej po zelo zaželeni naravni poti.
Izpuščaji so največkrat povezani z virusnimi okužbami.
Le v primeru, da se izpuščaj širi, se koža okoli njih spreminja (rdečina, luščenje, gnojenje), neznosno srbi, potem pa je pregled pri dermatologu seveda potreben.
Prav tako je ptoreben pregled pri zdravniku, če gre za visoko vročino, splošno slabo stanje otroka in je izpuščaj neizstisljiv (ne zbledi na pritisk).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close