Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ultop?; helex?

ultop?; helex?

Spoštovani,

Že dve leti se borim z želodčnimi težavami, Gastroskopija je pokazala, da se mi želodec ne zapira čisto do konca in imam težave s “pritiskanjem” na spodnji del reber (na sredini). Stara sem 31 let in težave so se (kaj pa drugega) začele sočasno s precejšnjimi stresnimi situacijami. Vse skupaj se je potem povezalo in tako sem večinoma lanskega leta jemala ultop (20 mg). Marca se je zadeva umirila, tako da sem bila prav ponosna nase, potem pa se je v aprilu začelo še eno dokaj težko obdobje, povezano s pritiski v službi, in pred dvema tednoma sem klonila. Poleg želodca so se pojavili tudi nekakšni valovi nemira, mravljinci po telesu, pritisk v žilah na rokah in pospešeno bitje srca, pa strah (srce?), občutek nemoči (fizične in psihične) in zgubljenosti. Z mojo zdravnico sva se lotili izključevanja možnih fizičnih vzrokov – preiskava krvi je bila v redu (sum na ščitnico), h kardiologu se odpravljam v septembru. Tokrat mi je predpisala tudi helex (0,25 mg). Moram priznati, da sem se ob tem počutila kapitulirano. Jemala sem ga nekaj dni (najprej dve, potem 1 tableto na dan), zdaj se trudim biti brez. Rada bi vas povprašala kaj vi menite o helexu? Ga res lahko jemljem brez strahu pred odvisnostjo? Kljub temu, da sem ga vzela sem še vedno čutila pritisk v žilah leve roke in predela pod levo pazduho, ki se konča nekje nad levo dojko. Skušam ne misliti na vse skupaj in se spraviti v red (več sprostitve, gibanja), me pa skrbi predvsem možnost odvisnosti od obeh zdravil.
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav,
Katarina

Spoštovani!

Najprej vaše skrbi: Pri daljšem jemanju lahko postanete odvisni tudi od Helexa (in vseh drugih pomirjeval), zato je prav, da naredite prekinitve. Če jemljete anksiolitike, ne pomeni, da ste kapitulirali. Duševne motnje so prav tako bolezen kot vsaka druga.

Vse to, kar opisujete, so telesni znaki duševnih motenj. Najverjetneje je to tesnoba, lahko pa tudi fobija ali depresije, a iz napisanega izvem premalo. Občutek nemoči in zgubljenosti je blizu depresiji, o kateri bi se morali pogovoriti, saj za zdravljenje le-te anksiolitiki niso ustrezno zdravilo. Žalostno je, da večina ljudi razmišlja tako kot vi, da je pri 30. letih svet mavričen in prekrasen za ženske. Moje mnenje je nasprotno temu: Najtežje je življenje za ženske od 20. (25.) leta pa tja do 45., ker morajo takrat izpolniti številna svoja pričakovanja na najmanj treh področjih, ki vsako zase zahtevajo celega človeka (dom/otroci/, služba, zakon/partner). In če eno škriplje, tudi na ostalih ni zadovoljstva. S spravljanjem v red si verjetno ne boste mogli popolnoma pomagati, saj ne gre za vašo lenobo, nesramnost ali nemarnost, temveč za bolezen – duševno motnjo. Zato vsekakor potrebujete zdravljenje tudi z zdravili. Anksiolitik (npr. Helex) zakrije del težav, bistveni (domnevam, da depresija) pa ostanejo nedotaknjeni.

Vse preiskave so pravzaprav slepa ulica, pa tudi tisto z želodcem je samo vzporedna težava, nikakor pa ne jedro vašega slabega počutja. Ne nadejajte se, da boste s pregledom srca, kaj bliže rešitvi, ker boste izvedeli, da je s srcem vse v redu. Razmislite o svojem počutju in se z zdravnikom pogovorite v smislu depresije: nerazpoloženje, potrtost, pobitost, depresivno razpoloženje, pomanjkanje želje po spolnosti, izogibanje ljudem, pretirano spanje ali motnje spanja, sprememba apetita, hujšanje ali rejenje, črne misli, brezizhodnost, motnje koncentracije, misli na samomor… (4 od teh so že nekako dovolj, da bi lahko govorili o depresiji). Na žalost te diagnoze ni prav postavljati na daljavo, brez osebnega pogovora, a če je vsaj delček možnosti, da jo imate, potem se z zdravnico potrudite, da jo boste pozdravili. Boste videli, kako boste zadovoljni. Ne gre,da bi se vaše razmere, ki vam povzročajo stres popravile, le vi boste postali znova sposobni se spopasti z njimi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

SPOŠTOVANA !
OGLAŠAM SE NA TO PISANJE, KER SEM TUDI SAMA IMELA PODOBNE PROBLEME. PRDVIDEVAM, DA SI TAKO KOT JAZ MAMICA, ŽENA IN GOSPODINJA, DA O SLUŽBI NE GOVORIMO. TUDI SAMA SEM ŽE ŠLA SKOZI VSE TO. TODA NAJBOLJ MI JE POMAGALO, DA SEM RAZŠČISTILA SAMA S SEBOJ IN OBISKALA TEČAJ AVTOGENEGA TRENINGA. TA TI POMAGA, DA SE SPROSTIŠ IN UMIRIŠ. MORDA TI BODO POMAGALE RAZNE KNJIGE (NPR. LOUISE HAY – ŽIVLJENJE JE TVOJE IN PODOBNE). NEKAJKRAT JIH PREBEREŠ AMPAK TAKO, DA MALO OB NJIH ŠTUDIRAŠ, NE SAMO PRELETIŠ. IN POTEM ZAČNEŠ TO DELATI V ŽIVLJENJU. NE GRE VSE 100 % IN TAKOJ. POČASI, POČASI , VSAK TEDEN ENO MAJHNO STVAR IN BOŠ NAPREDOVALA. TO TRAJA KAR NEKAJ ČASA, NE SAMO NEKAJ MESECEV. SAMA SI TAKO POMAGAM ŽE KAR PET LET IN JE ŽE BOLJŠE, VENDAR PA NI DOBRO. ŠE VEDNO ME OB PREVELIKIH PRITISKIH ZAČNE RAZBIJATI SRCE, SE TRESEM, BOLI ME LEVA ROKA, STISKA ME V LEVEM PREDELU POD SRCEM, IN PODOBNO. TUDI SAMA IMAM ŽELODČNE TEŽAVE, VENDAR SEM UGOTOVILA, DA JE VSE NA PSIHIČNI OSNOVI. ORGANSKEGA NISO ZDRAVNIKI NAŠLI NIČESAR.

TOREJ NAJPREJ:

– SLUŽBA JE , KAKRŠNA JE.PREPRIČAJ SE, DA SI DOBRA DELAVKA IN SE NA VSE ODZOVI S MIRNOSTJO , POSKUŠAJ BITI UMIRJENA IN SE PREPRIČUJ, DA IMAŠ DOBRO IN V REDU SLUŽBO.VSE SE UREDI SAMO PO SEBI, ČE SI V TO PREPRIČAN. (ŠEFI TOČNO VEDO, KDO SE BOJI ZA SLUŽBO IN KATEREGA MORAJO PRITISNITI, DA GA UNIČUJEJO).

– OTROCI IN MOŽ: NA NEK NAČIN JIM POKAŽI, DA TI LAHKO POMAGAJO IN DA SI VESELA NJIHOVE POMOČI. NEKAJ NEREDA NE ŠKODI IN NE SEKIRAJ SE, ČE NI VSE POSPRAVLJENO. POJDI VEN, SE SPREHODI IN SPROSTI, POTEM PA Z VEČ ENERGIJE NAREDIŠ TISTO, KAR JE NUJNO.

– POENOSTAVI SI DELO DOMA. VELIKO STVARI JE NEPOTREBNIH (DELAŠ JIH ZATO, KER JIH DELA ALI MAMA ALI TAŠČA ALI KER SO TE TAKO VZGOJILI. ) NIMA SMISLA IZGUBLJATI ENERGIJO ZA TO, DA SI NEKOMU SLUŽKINJA IN POMOČNICA. NAJ VSAKDO KAJ POSPRAVI ZA SABO.

– ZAČNI VSAK DAN Z MISLIJO, DA JE LEP IN DOBER TER GA ZVEČER S TAKO MISLIJO TUDI ZAKLJUČI. VSE VZEMI ZA DOBRO.

VEM, DA JE TEŽKO, TODA POČASI TI BO USPELO. VERJEMI, SEM NEKAJ LET STAREJŠA OD TEBE IN SEM NA SEBI PREIZKUSILA. VENDAR PA OBSTAJA ŠE NEKAJ: ČE DELAŠ, DELAJ SKOZI. KAJTI KO BOŠ ZAČELA Z SLABIMI MISLIMI IN NEGATIVNO ENERGIJO, TE BO PRESTAVILO DVA KORAKA NAZAJ IN BO ŠLO ŠE TEŽJE.

ČE ŽELIŠ, DA SE SLIŠIVA, PUSTI TELEFON.

LEP POZDRAV IN POLNO POZITIVNE ENERGIJE TER MOČI ZA ZAČETEK TI POŠILJAM.

Spoštovani!

Najlepša hvala za tako nazorno in iz izkušnje izhajajoče bodrilo. Kadar to govorim ženskam v enaki koži le s težka verjamejo mojim besedam. Upam, da bo vaše razmišljanje prebralo čim več žensk in tudi moških (ker jih lahko prizadene enaka usoda in da bodo razumeli svoje partnerke).

Res hvala. Neverjetno, kaj lahko človek naredi iz svojega življenja, če se ga zna zavedati in si postaviti prave cilje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close