Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Orl preiskave – hripav glas

Orl preiskave – hripav glas

Pozdravljeni,

oče, star 58let, ima že več kot leto dni hripav glas. Drugih simptomov nima. Danes je bil na pregledu pri specialistu otorinolaringologije v bolnici.

Diagnoza je Laryngitis chr. – oba sluhovoda brez vnetnih znakov, bobniča siva, odseva prisotna. Nosna sluznica rožnata, deviacija pretina v desno s kompezatorno povečano levo školjko, obe nosni votlini nekoliko slabše prehodni za dihanje, patološke sekrecije ni. Žrelo izrazito kronično nadraženo. Epifarinks izgleda prost. V valekulah, piriformnih sinusih obilo goste sline, vendar služnica kronično nadražena, izgleda gladka. Epiglotis primeren. Kronično nadražena sluznica na obeh aritenoidih. Glasilki sta v celoti rožnati, zadebeljeni ob prostem robu, morda desno tudi drobna vretenasta zadebelitev, sta simetrično gibljivi, pri fonaciji ostaja drobna špranja. Na vratu ne tipam patolođkih rezistenc.
Pri gospodu ugotavljam pordeli, rahlo otečeni glasilki, ki sta sicer simetrično gibljivi.
Glede na rizične dejavnike mu svetujem mikrolaringoskopijo v splošni aneteziji z morebitnim odvzemom vzorca za histopatološko preiskavo.

Oče je kadilec, v družini je njegov oče umrl za rakom na požiralniku točno v teh letih. Pregled je bil narejen brez pripomočkov. Ker želi vedeti, kakšno je dejansko stanje, je sam prosil za dodatne preglede.

Zanima pa me, ali je predlagan (precej invaziven) pregled edina možnost, da se zagotovo ugotovi, ali ima morebiti raka. Ali mogoče obstaja še kakšen manj invaziven pregled, morebiti v lokalni anesteziji?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

brez dvoma je bilo ugotovljeno, da gre za spremembe na glasilkah, ki so lahko rakaste. Kronično vnetje sluznice glasil in rak sta na oko videti lahko enako, diagnoza se postavi ob pregledu odvzetega tkiva po barvanju pod mikroskopom.

Zastoj sline v žrelu (v piriformisih) lahko kaže na zožitev nižje – v žrelu ali požiralniku, navadno je zožitev zaradi tumorja.

Sluznico je potrebno tudi potipati in odvzeti koščke tkiva za histopatološki pregled – to je možno edino v splošni anesteziji. V lokalni anesteziji žal ne.

Oče je imel srečo, da je bil zdravnik tako skrben in ga je usmeril na mikrolaringoskopijo, ki jo je potrebno narediti čim prej. Če gre za raka, je izrednega pomena pri zdravljenju in prognozi tudi velikost tumorja.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close