Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave z ušesi

Težave z ušesi

Pozdravljeni,

Star sem 29 let. Pred šestimi tedni sem imel prehlad katerega je spremljala tudi povišana telesna temperatura. Po drugem dnevu prehlada mi je začelo v ušesih piskat in piskanje traja še danes (piska mi v obeh ušesih ves čas). Zraven piskanja me bolijo tudi ušesa (bolečina se je pojavila šele pred tremi tedni), levo uho bolj kot desno (zanimivo je, da je bolečina zjutraj neopazna in narašča tekom dneva, ter, da bolečina popusti če se vležem ali če žvečim) vendar na pregledu pri ORL specialistu niso ugotovili nobenih težav. Večkrat opazim tudi zelo hitro vibriranje bobniča oziroma slušnih koščic (predvidevam). Timpanogram je pokazal normalne vrednosti, prav tako je sluh bp do vrednosti 12kHz. Jakost zvoka pri katerem pride do nelagodja je na obeh ušesih med 90 in 100 dBA na vseh merjenih frekvencah, torej normalno, čeprav me glasnejši hrup zmoti bolj kot prej (verjetno je povezano z bolečino v ušesih?). Važen podatek je verjetno tudi, da sem 3 dni pred piskanjem v ušesu imel zaradi določene situacije tudi težave z močno tesnobo katero sem umiril z 2mg tableto apaurina, ki sem ga vzel vse skupaj 3x2mg v dveh dneh (zjutraj in zvečer). Na pregledu pri ORL sem bil pred enim tednom, tako, da so izvidi dokaj sveži. Osebni zdravnik mi je na začetku težav predpisal tablete Betaserc in Nasonex. Betaserc sem jedel en mesec, nasonex pršilo pa sem uporabljal 10 dni potem ga 14 dni nisem in zdaj ga spet uporabljam 2×2 vpiha zjutraj in zvečer že 1 teden. V tem obdobju sem bil en dan tudi na smučanju na višini 2000m in kakšnih posebnosti oziroma sprememb nisem opazil (ni bilo dodatnih težav zaradi višine). Skrbi me predvsem za to, ker se zadeve vlečejo že 6 tednov kljub temu, da naj bi bilo vse BP.

Spoštovani,

ta nenavadna bolečina v ušesih, ki izgine v ležečem položaju ali pri žvečenju, kaže na živčno-mišično bolečine zaradi napetosti žvekalnih mišic. Možni vzroki:
– stres
– škripanje z zobmi ponoči
– zobni aparat
– nove plombe
– pretirano žvečenje oreščkov, žvečilnih.
Pomaga masaža žvečnih mišic, gretje, vaje za temporomandibularni sklep (TMJ exercises).

Kot ste sami ugotovili in je potrdil ORL pregled, je tudi piskanje v ušesih (ob normalnem – idealnem sluhu) psihično oz. posledica stresa. Svetujem šport, jogo itd.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

najlepša hvala za nasvete. Zadeva se počasi izboljšuje imam pa še vedno težave z bobničem v levem ušesu (ki je tudi to uho v katerem se mi pojavljajo bolečine), ki se pri izvajanju Valsalva manevra (na ORL so mi priporočili, da nekajkrat dnevno izenačim pritisk) – po končanem pihanju skozi nos – počasi vrne v “normalno” stanje in med tem “poka”. Ker si tega ne znam najbolje razložit bi vas prosil za pojasnilo. Bo tudi ta stvar počasi sama izzvenela in ali je mogoče tole “pokanje” povezano z bolečino v ušesu? V desnem ušesu s tem “pokanjem” med izvajanjem Valsalva manevra nimam težav.

Prijazen pozdrav

To je slabo prehodna Evstahijeva tuba – zrak gre v uho, ven gre le počasi. Pomaga nosni kortikosteroid – Nasonex, jemljite ga 1 mesec ali več.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close