Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Bolecine v usesih in glavoboli po vnetju uses

Bolecine v usesih in glavoboli po vnetju uses

Pozdravljeni,

Star sem 30 let in tezave z usesi imam ze vec kot 2 meseca zato se obracam k vam za pomoc/mnenje. Glede na daljse trajanje se mi zdi pomembno, da razlozim zadevo precej detajlno.

Torej avgusta sem se veliko potapljal na vdih in sem precej obremenjeval bobnic zaradi tezav pri izenacevanju pritiska. Kmalu za tem se je pojavila tezava ostre bolecine v usesih – obcutilo se je kot nekaksno zbadanje. Na to se nisem kaj dosti oziral, saj sem verjel da bo minilo, ko se bobnic/uho malo regenerira. Kmalu za tem sem sel po dolgem casu plavat in obcutil neznosno bolecino v usesu, kar me je spodbudilo da obiscem zdravnika.

Pri prvem pregledu je osebni zdravnik po pregledu ocenil, da gre za nekaksno vnetje uses in predpisal kapljice katere sem uporabljal kak teden. V tem casu se je stanje poslabsalo (usesa so bolela naprej) se pa so pojavile se tezave z dihanjem. Simptomi so bili zelo podobni kot pred leti ko sem prebolel bronhitis. Razlika je bila ta, da nisem kasljal, pocutil sem se generalno precej dobro. Le pri globokem dihanju sem slisal skripanje v pljucih in nekaksen vonj/okus. Vrocine nisem imel.

Pri ponovnem obisku zdravnika sem dobil antibiotike, saj je zdravnik menil, da gre za nekaksno vnetje. Jaz sem bil mnenja, da najverjetneje gre za akutno pljucnino. Zagotovo je slo za nekaksne vnetje, ker kot sem rekel, je bilo pocutje zelo podobno kot pri bronhitisu.

Po 10ih dnevih jemanja antibiotikov je stanje glede dihanja slo na boljse. Na dan obiska sem se zmeraj slisal rahko piskanju v pljucih in prej omenjen vonj/okus. Se zmeraj pa so ostale bolecine v usesih in glavoboli v sprednjem delu glave in dosti sluzi v zrelu. Obcasno mi tudi piska v usesih. Predvideval sem, da bo se nekaj casa potrebnega, do popolnega okrevanja. Usesni kanal od zunaj sedaj vec ni bil rdec in zdravnik je zatrdil, da je sedaj vse vredu. Na svojo zahtevo me je zdravnik poslal na specialisticen pregled k ORL, kjer je bil zakljucek tudi, da je vse vredu.

Cez 2 tedna glede na nespremenjeno stanje sem se odlocil ponovno obiskati osebnega zdravnika in pokazati izvide od ORL. Se pred tem pa sem na lastno odgovornost vzel 3x antibotik katerega sem jemal ze prej in mi je ostal. Zavedam se, da to ni najboljse ampak sem bil mnenja, da glede na to, da so simptomi podobni bi to bilo smiselno. Upal sem, da mi bo zdravnik tako ali tako spet predpisal antibiotik.

Stanje nespremenjeno v tem trenutku nespremenjeno:, glavoboli, bolecina v usesih in dosti proizvedene sluzi v zrelu. Piskanja v pljucih odkar sem vzel antibiotik skorajda ni.

Komentar zdravnika na to je bil, da ocitno sem vseeno zdrav. Da kljub glavobolom, bolecinam v usesih in obcasnem piskanju v usesih sem zdrav. Da lahko so te tezave zdaj psihicne narave. Narejen je bil tudi pregled krvi, kjer se je izkazalo, da nimam nobenega vnetja.

Tale zgodba se zdaj vlece ze 2.5 meseca. Preprican sem, da tezave niso psihicne narave ali zaradi stresa. Osebnega zdravnika obiskujem izjemno redko, ko je res potrebno. V zadnje 4ih letih sem morda 2x bil pri zdravniku, sedaj pa v zadnje dveh mesecih ze 4x.

Osebni zdravnik je mnenja, da nic ne kaze, da bi bilo kaj narobe. Jaz pa imam bolecine v usesih, glavobole v sprednjem delu glave in obcasno mi piska v usesih. Lahko izenacujem pritisk in bobnic se lepo napne glede na ORL izvid. Definitivno nisem zdrav in se ne pocutim dobro, ampak izvidi ORL/krvi test nic ne pokazeta in osebni zdravnik pripisuje tezave psihi oz po zadnjem krvnem testu, katerega so mi sporocili po telefonu je mnenja, da se zdrav.

Je mozno, da imam omenjene tezave z pluci in da krvni test tega ne pokaze? Prav tako morebiti pomembno dejstvo. V zadnje mesecih sem “natreniral” nadzor nad odpiranjem eustahijeve cevi in jo sedaj lahko razmaknem kadar zelim. Je mozno, da je to izvor za kaksno okuzbo srednjega usesa, ki se ne pokaze na krvni sliki?

Hvala za pomoc in mnenje.
Jan

Spoštovani,

glede na vse opisano ste prebolevali virusno okužbo zgornjih in spodnjih dihal, predpis antibiotika je bil neupravičen. pri virusnih okužbah je ponavadi kri povsem normalna.

Prejemati bi morali
– dekongestivne kapljice za nos 5 dni
– nosni kortikosteroid 1 mesec
– morda tudi inhalacijski kortikosteroid, lahko še inhalacijski bronhodilatator 2 tedna

Težave lahko trajajo 6 tednov ali celo do 12 tednov. Lahko pa postanejo tudi kronične. In to zaradi napačnega odziva imuskih celic na viruse – imunsko vnetje se vzdržuje kar naprej. Zdravila so ista (zgoraj našteta). Pomaga šport, krepitev odpornosti proti virusom.

Glede Evstahijeve tube se ne obremenjujte.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

bom pridobil nasteta zdravila. V kaksnem primeru lahko postane kronicno? V primeru dlje casa napacnega zdravljena ali pac zaradi nesposobnosti imunskega sistema, da unici virus?

LP

Zaradi pretirane reakcije imunskega sistema- vnetje se vzdržuje, ko to že zdavnaj ni več potrebno in je virus že odstranjen iz telesa.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close