Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Adenoviroza ali infekt?

Adenoviroza ali infekt?

Spostovani,
Hcerkica stara 16 mesecev je 14 dni nazaj po noci prvic bruhala, bruhala je 2-3x. Dopoldne se je stanje umirilo, popoldne je dobila vrocino, ki je cez dan dosegla 38.C po noci pa do 39,5. Zbijala sem ji s svecko paracetamola (samo enkrat) V dobrih 24h urah je vrocina ponehala, otrok pa je zacel driskati. Driska je trajala natanko 5 dni. Potem 4 dni otrok kazal nobenih znakov bolezni. ( v tem casu nismo obiskali pediatra, samo posvet preko telefona). Po 4ih dneh pa zopet vrocina. Po 24ih urah ponovne vrocine sem jo peljala k pediatru- odvzem lab. krvi in urina. Crp- 20 in Levko.- 20. Moram priznati, da me je pediater malo prestrasil, ko mi je zacel nastevati, da se mu klinicna slika v povezavi z izvidi ne zdi najbolj fajn, sploh v prvih 24 urah. Urin je bil ok. Otrok je bil vesel, ves cas dobro razpolozen, na dan pregleda usesa in pljuca bp. Dobila je Hinkoncil sirup na 8h. Po noci mi je zelo slabo spala, danes zjutraj postala nahodna. Vrocina je pada. Naj povem samo se to, da vrocina naceloma poraste samo po noci (do 38,5) cez dan je otrok subfebrilen. Tako, da sem jo v tej zadnji fazi bolezni zbijala samo 1x in sicer prvi dan (noc). Trenutno je moj pediater odsoten in me zanima samo to ali lahko kaksna viroza povzroci tak izvid laboratorija? Ali je mogoce kak resp. infekt? Antibijotik ji ze dajem (1.dan).
Hvala za odgovor!

Adenoviroza = infekt (okužba)
Adenoviroza je virusna okužba s prehladnimi in črevesnimi znaki.
Ravno za adenovirozo je znano, da lahko povzroči pravo bakterijsko krvno sliko (visoki levkociti, visok CRP, vendar v vašem primeru ni tako). Izvid krvi, ki ste ga napisali, ni zelo sumljiv za bakterijsko okužbo, vendar je laboratorij samo laboratorij. Klinična slika (dobro počutje, razpoloženost) so bolj na strani virusne okužbe.
Če vročina 2 dni po uvedbi antibiotika ne pade in je otrok že skozi takšen, kot ste opisali, je najbolj verjetno, da gre za virusno okužbo in je antibiotik nepotreben. Vsekakor pa mora otroka z vročino zdravnik naročati na kontrolo na 2-3 dni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close