Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Razvoj dojenčka

Razvoj dojenčka

Spoštovani. Sem mamica 5-mesečnega sinčka. Porod je potekal brez posebnosti, naravno in tudi razvoj do nekje 4 meseca. Zadnji mesec dojencek ne želi več pasti kravic. Sicer se že sam obrbe na trebuh, potem krajsi cas vztraja, nato pa zateguje obe rokici nazaj, glavo pa rine v tla. Rokice mu popravljam naprej, naslanjam ga na podlahti. Zvecer, ko je čas za spanje in ga položim v posteljico se začne nenehno obračati na trebuh, potem pa joka, ker ne more dvigniti glave in zateguje roke nazaj. Potem ga obracam nazaj na hrbet. Čez dan še dokaj vztraja na trebuhu in se za par minutk zamoti z igračo. Opažam tudi, da zadnje tedne zelo zateguje noge, tako da ga komaj preoblecem in previjem. Na zadnjem pregledu je pediatrinja rekla, naj mu popravljam roke in skrbim za handling ter naj pocakam do naslednjega pregleda, ki bo za en mesec. Mene pa že zelo skrbi in bi ga rada čim prej peljala na fizioterapijo. Dojencek je že pri dveh mesecih trdno držal glavico pokonci, tudi na trebuscku je bil rad, potem po 4. mesecu so se zacele tezave. Verjetno gre za ekstenzijski vzorec. Kaj to pomeni za njegov razvoj? Verjetno sem kriva sama, saj sem ga prehitro drzala pokonci, veliko casa prezivi na rokah, noce lezati. Opazila sem še, da se rad obrača na desni bok, na levega pa ne mara. Tezav s poziranjem nima, tudi igrace lepo drži, brež tezav jih prijema, tudi z nogami jih brca v igralnem loku. Ima lepo vzpostavljen očesni stik, je vesel, razigran dojenček. Jezen je edino, ko predolgo leži, ko ga preoblačim in ko je predolgo na trebuhu. Lahko te tezave nakazujejo na cerebralno paralizo? Hvala za odgovor

Glede na podatke in opis težav je cerebralna paraliza zelo zelo malo verjetna. Najverjetneje gre za napačne gibalne vzorce, ki se bodo s pravilno nevroterapijo in handlingom popravili. Ker bi po redni poti (čakanje na pregled v posvetovalnici, napotitev, nato čakanje na pregled v razvojni ambulanti) preteklo preveč časa, bi bilo bolje, da se naročite v redno ambulantzo (za bolne) pri izbrani pediatrinji in se otroka čimprej napoti dalje na pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close