Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Obseg glavice

Obseg glavice

Spostovani.

Ze kar nekakkrat se mi pomagali, sedaj pa Vas zoper lepo prosim za pomoc.

Moja puncka je stara tri mesece. V torek sve imeli 3 posvetovalnico. Izmerili so nama tudi obseg glavice, ki pa se mi zdi nekako majhen, ce nak bi vsak mesel zrasel za cca. 2cm. Ceprav najina pediatrinja ni rekla nic. Sedaj pa Vas prosim za Vase mnenje.

Obseg glavice ob porodu je bil 36 cm, teza 3500 ter dolzina 51 cm.
1 mesec je obseg glavice bil 36,5, teza 4770 ter dolzina 52.7.
Pri drugi posvetovalnici nama obsega niso izmerili.
Sedaj pri tretjem mesecu oziroma tretji posvetovalnici pa je obseg glavice 38,8 cm, teza 6820g ter dolzina 59,6cm.

Lepo Vas prosim napisite mi svoje mnenje ali glavica raste pocasneje, saje zelo zelo skrbi.

Hvala Vam lepa za Vas odgovor.

Pogosto se zgodi, da izmerjeni obsegi tik po porodu in nato ob prvem mesecu kažejo odstopanje od tistih dejstev, ki se jih držimo (torej prve tri mesece prirastekl po 2 cm mesečno). Zelo erjetno je temu vzrok tehnika meritve obsega glavice po porodu in tista v posvetovalnici.
Trenutna meritev obsega glavice vaše deklice je popolnoma normalna, v čisti povprečni vrednosti, torej zaenkrat vse v redu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani

Lepo prosim za vaše mnenje.
Hči je bila rojena točno 38. teden. Podatki ob odpustu:
Teža: 2310 g
Višina: 47 cm
Obseg glavice: 33.5 cm

Danes, stara točno 3 mesece, je imela naslednje meritve:
Teža: 5080 g
Višina: 61 cm
Obseg glavice: 37 cm
Obseg prsnega koša: 34 cm

Ali napreduje vredu? Teža in višina me ne skrbita. Skrbi me obseg glavice, ki bi se naj povečal za 2 cm na mesec v prvih treh mesecih. Glede obsega prsnega koša pa tako ali tako ne vem, če je vredu ali ne.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Če meritve držijo, potem je obseg glavice suboptimalen (pričakovan obseg pri 3 mesedcih ob porodnem obsegu 33,5 cm bi bil 39,5 cm).
Najpogosteje se zgodi napaka pri meritvi,. Ko pediater vriše krivulje in vidi, da nekaj ni v redu (krivuolja upade ali gre prestrmo navzgor), naj bi naročil ponovno merjenje (3x, vzeti povprečno vrednost). Najpogosteje se izkaže merilna napaka. Če pa obseg v resnici zaostaja, sledimo še kakšen mesec, ponovno izmerimo (pri 4 mesecih bi npr. obseg moral biti 40,5 cm) in pri potrjenem zaostanku napotimo na Pediatrično kliniko za obravnavo.
Meritev prsnega koša je sicer predpisana, se pa zaradi manjše pomembnosti ne izvaja povsod.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close