Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Prebavne motnje?

Prebavne motnje?

Spoštovani,

sin, 9 let star, ima že nekaj časa majhne težave s prebavo. Včasih gre na stranišče in par ur kasneje mora spet iti, in takrat odvaja samo ena sluz (prozorno-rjava). Pogledala sem jedilnik v šoli in opazila, da se je to zgodilo takrat, ko so jedli mlečni riž, sirovi tortelini, sirovo stručko, mleko itd. Doma jemo lahki mlečni izdelki in nikoli nima teh težav. V tretjem razredu je začel imeti vetrove, špikanje… letos pa je v četrtem še slabše. Sluz odvaja enkrat ali dvakrat na teden in vedno takrat, ko imajo v šoli burek, sirove omake…
Naša pediatrinja je vedno odsotna, nadomestna pa za vsako figo ga napoti v bolnico (tudi, ko ni bilo treba), zato vam raje tukaj vprašam za mnenje. Ali mislite, da je lahko kakšna laktozna intoleranca? Sicer to imamo v družini (moja mami, tete…). Moram povedati da je zdrav, športnik in ima veliko apetita. Skrbi ga, ker pravi, da premalo tehta. Ima 29 kg in je visok 1,41 cm. Verjetno sta teža in višina v redu. Drugače bi pediatrinja kaj omenila.

Hvala v naprej za vaš odgovor in prijazen pozdrav.

Laktozno intoleranco je potrebno potrditi/izključiti. Čeprav je nenavadno, da po lahkem mleku nima težav, saj lahko mleko ni brezlaktozno mleko, samo man j maščob ima. Prav tako naj bi bili mlečni izdelki fermentirani, torej brez laktoze ali le z manjšio vsebnostjo laktoze.
Laktozno intoleranco lahko potrdimo z dietnim poskusom doma, sicer pa z napotitvijo, da specialist opravi test laktozne obremenitve.
Doma, v šoli, kjerkoli se otrok prehranjuje, izključimo vse kravje mleko in (začasno) mlečne izdelke. Otrok lahko v tem času pije izključno mleko brez laktoze (oznaka lactose free) in uživa mlečne izdelke z deklaracijo brez laktoze. Po par tednih uvedemo nazaj navadno mleko in izdelke. Pri osebi z laktozno in toleranco pride do popolnega izboljšanja, ko uživa mleko in izdelke brez laktoze, potem pa se stanje po uvedbi navadnega mleka in izdelkov ponovno poslabša.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close