Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Impetigo

Impetigo

Pozdravljeni,
7 mesečni hčerkici so pred 10 dnevi diagnosticirali impetigo. Imela je samo 3 pikice na obrazu in dobili smo fucidin kremo 2x na dan. Nihče nam ni omenil, da je treba te spremembe pokrivati in da je nalezljivo. Je pa skoraj istočasno zaradi močnega kašlja in suma na oslovski kašelj prejela antibiotik sumamed. V vmesnem času sta se ji na ličkah naredila še 2 izpuščaja. Šele takrat ( v sob) sem šla pogledat kaj to je imeptigo in smo začeli mazati še s fucidinom. Do danes so se ji prvi 3 izpuščaji kar lepo posušili, ta zadnja 2 sta še v obliki krastic. Zdaj me pa zanima naslednje: nekje 1 teden preden je hčerka dobila izpušaje, je imela starejša hči ( 5 let) tudi izpuščaje, vendar jih je imela po trupu in so izgledali kot majhni mozoljčki. Iz njih se ni naredila krasta in so tudi sami po 3 dneh izginili. Danes sem opazila, da ji ima zopet nekaj, tokrat po nogi. Bi bilo to dvoje lahko povezano?
Ko drugo pa me zanima, po kolikšnem času naj bi pri mlajši hčerki ti izpuščaji izginili, rekli so mi mazati 1 teden (naj bi v 4 dneh izginilo in se 2 dni potem ko izgine), ampak to pomoje ne bo zginilo v 1 tednu. Mažemo potem dokler ne izgine? Povijamo ji ne, ker smo ji prvi dan zalepili in je samo jokala in si z rokicami hotela vse potrgati dol? Ali bi vseeno morali? Zaenkrat novih izpuščajev nima. Je še sploh kužna in lahko to prenaša? Se opravičujem za dolg post, vem da je tudi moja krivda, ker nismo pravi čas in pravilno zdravili, ampak letos se nam bolezni kar vlečejo, kar iz ene v drugo in komaj sledim.:) hvala za vas odgovor

Če prav razumem, je 7 mesečna deklica imela impetigo (ki se ga je nekje morala nalesti, zelo verjetno od starejše sorojenke, gre namreč za nalezljivo bakterijsko okužbo kože, ki se prenaša s stikom), dobila je Fucidin kremo in kasneje Sumamed sirup zaradi suma na oslovski kašelj (kako je s cepljenji?).
Ker 7 mesečnik ne prihaja v stik z drugimi otroci, veljajo manj stroga priporočila za koprivanje izpuščajev. Mažemo 2-3x denvno s Fucidinom, 5-7 dni in doma ne pokrivamo. Kužen je izpupščaj in kužne so tudi kraste (slovensko ime za impetigo je kužna krastavost), zato je potrebno upoštevati higienske ukrepe pri umivanju in rokovanju z dojenčkom.
Če se izpuščaj vseeno širi, je potrebno zdravljenje z antibiotikom v obliki sirupa.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close