Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Hodi po prstih ene noge

Hodi po prstih ene noge

Pozdravljeni Tanč,

na vas se obračam v strahu, da je z mojo hčerko kaj resno narobe.
Pri treh mesecih smo pri njej opazili motnje mišičnega tonusa, bila je zategnjena v ramenskem obroču in nogicah, ter hipotona v trebuščku. Zaradi tega je vodena v RA, hodili sva na fth, ki je bila zelo uspešna – pri 7.5 mesecih kobacala pri 9. pa se je že postavljala na nogice in potem kmalu že hodila ob opori, sicer po prstih, a je pri 12. shodila normalno in samostojno, zelo hitro je bila tudi precej spretna.
Sedaj pri skoraj 14. mesecih pa je pričela hoditi po prstih desne noge. Najprej sem pomislila, da ima premajhne čeveljčke, kupili smo večje, pa ni nič bolje. Tako hodi tudi ko je v nogavičkah ali povsem bosa. Zdi se mi tudi, da je postala bolj nerodna, velikokrat se spotika in pada, pa je bila že tako suvereni hodec. Na stopalu ne opazim nobene poškodbe, udarnine, plavice, tudi nohti so normalni.
V drugih pogledih se mi zdi razvojno super, sama se hrani, je dobrovoljna, maha, ploska, se samostojno igra, razume veliko ukazov, je ravno v fazi ponavljanja za odraslimi in je zelo zabavna:) govori še ne prav dosti, edini govor trenutno je oponašanje živali (mjav, hov, tleskanje z jezikom za konjička, mu, kikiriki in koko), mama in ata pa kolikor jo uspeva prepričati, ampak razume vse kar želiva od nje in to tudi izpolni, jasno tudi pove če ji kaj ni ali je všeč (prikima ali odkima).

Ali me morata hoja, pa tudi govor skrbeti? Kontrolo v RA imamo šele pri letu in pol, pa ne vem ali bi se bilo morda pametno naročiti kaj prej? Je normalno, da otrok že lepo hodi, potem pa prične s hojo po prstih?

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam,
zaskrbljena mami

Običajno razvojni pediatri predpišejo kontrolo, ko otrok shodi. Ker je do tega termina še kar nekaj časa,se poskusite naročiti predčasno. Res je sicer, da so prvi koraki nesigurni, otrok polaga stopala različno, še prejema informacije in se uči, pa vendar bi bilo dobro, da to vidi razvojni pediater, da se ne bi fiksiral nek napačen gib.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close