Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Toxoplazmoza

Toxoplazmoza

Spoštovani!

Zanima me, če je toksoplazmoza lahko nevarna za 4-mesečnega dojenčka.

Naš sinček je pri 3,5 mesecih prišel v stik z zemljo z vrta (starejša sestrica se je na vrtu igrala z zemljo in si ni umila rok, predno je božala dojenčka – tudi po licih in ustih). Po 14 dnevih je rahlo zbolel, nekakšen prehlad, mogoče tudi malo vročine, vendar je nismo merili. Nosek je imel zamašen vsaj 3 tedne. V tem času se od njega ni nalezel noben član družine (sestra dvojčica, starejša sestrica, starša). Zdi se mi tudi, da je tudi bolj nemiren, bolj pogosto se dere (kriči) – tudi ko je previt, nahranjen itd.

Zanima me, koliko je možnosti, da se je okužil ravno s toksoplazmozo. Ali bi ga bilo smiselno testirati? Kako se ukrepa v takem primeru? Ali je dovolj, da opažanja pri sinčku omenimo pri naslednjem sistematskem pregledu pri 6. mesecih?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Pridobljena (torej ne prirojena) toksoplazmoza je možjna tudi pri malem dojenčku, če pride v stik z zemljo (neoprano zelenjavo, ipd), ki je bila okužena z mačjimi iztrebki. Okužba je v 85 – 90% asimptomatska, torej se okužimo in prebolimo brez znakov in težav.
Po opisu mehanizma je okužba pri vašem dojenčku malo verjetna.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close