Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Znamenje? Izpuščaji?

Znamenje? Izpuščaji?

Spoštovani!

Glede na to, da se že nekaj časa obremenjujem z zdravstvenim stanjem mojih otrok, se obračam na vas, in sicer me zanima sledeče:
1. Maja sem rodila deklico, ki je prva dva meseca močno polivala, zato sem jo dolgo časa po dojenju še nosila naokoli – tudi ponoči. Še kot novorojenki (pri 1 mesecu) pa sem naredila neumnost, in sicer sem z njo v naročju zaspala in ko sem se zbudila, sem imela svojo brado naslonjeno na njeno glavico (spredaj, pri mečavi). Ne vem, kako dolgo sva bili tako (verjetno pol ure, uro?), me pa skrbi, da mi glava ni nanjo kinknila z večjo močjo (sem preizkušala in ugotovila, da bi to bil kar udarec), in da ni bil pritisk prevelik, zaradi česar bi lahko povzročila kakšno okvaro možganov? Čez čas sem opazila na sredini glavice v lasišču tudi rdeče žilice (prilagam fotko) in se sprašujem, ali je to kaj povezano ali pa je to kakšno znamenje, ki ni izbočeno (lahko da ga je imela že od rojstva, pa nisem opazila?). Težko ocenim njeno klinično stanje, saj še vedno precej spi, ko pa je budna, se odziva na okolico, se tudi smeji, pride pa kakšen dan, ko se res skoraj samo doji in spi.
Porod je bil bp, sem pa med nosečnostjo jemala tablete eutirox 125 mg (sprva polovičko, nato 1, ob koncu pa 1 in pol) zaradi kroničnega vnetja in premalo delovanja ščitnice.
Bi lahko to kaj vplivalo na rdeče pike in vidne žilice ali pa je to kaj v povezavi s trombociti?

2. Drugo vprašanje pa se nanaša na 5-letnega sina, ki je imel kot dojenček krvave nitke v blatu (kljub moji dieti na mlečne izdelke, jajca in gluten), pa vse do 3. leta starosti se je še občasno pojavilo krvavo blato. Niso bile ugotovljene nobene alergije. Je pa na najnižji percentili glede teže (17 kg), ampak recimo, da napreduje v svojem loku. Letos pa je aprila zbolel za gripo (prej večkrat vnetja ušes in pogosti prehladi, ki smo jih reševali z operilom v skladu z navodili in fiziološko raztopino); v maju je imel zopet vročino nad 38 (do 39) 3 dni, malo je kašljal in smrkal, nato pa ga je bolel trebuh zaradi zaprtosti (pred tem sva s partnerjem zopet opazila kri v blatu – sva sklepala, da zaradi tršega blata). Bolelo ga je tako, da se je z jokom zbudil. Dala sva mu svečko in opravila kuro z macrobalansom. Čez 2 tedna pa se je zopet pojavila vročina do 39 stopinj (brez prehlada in kašlja), ampak z izpuščaji na nebu in belimi mehurčki pri grlu (prilagam fotko). Pediatrinja je vzela bris za streptokok, ki pa je bil negativen. Pred skoraj dvema mesecema je bil ponovno na pregledu pri alergologu – izvide krvi še čakamo, ostalo je bilo neg. Po tej bolezni je bil še na ORL, kjer je diagnoza sledeča: zapora eustachijeve tube (status post oma rec) in hipertrofija žrelnice i. o. (sicer bobniča cela, siva, slabše presojna z razdeljenim odsevom, sluznica nosa, žrela rožnata, žrelnica ploščata, rahlo nabrekla in povečana; nebnici med loki; na vratu drobne bezgavke).
Naj povem, da mu pogosto čistiva nos s fiziološko, hkrati pa je bil veliko doma (že ob najmanjšem smrkanju sem ga vzela iz vrtca, zaradi česar je imel verjetno vnetje ušes za antibiotik nazadnje oktobra).
Kaj pomeni zgornji izvid? Ali lahko vplivamo na (ne)rast žrelnice?
Ali je možno, da so bili izpuščaji na nebu in vse skupaj posledica vnetja dihalnih poti ali kako to, da je bil bolan vsaka dva tedna? Verjetno je težko oceniti stanje zgolj glede na napisano, ampak bi vam bila vseeno zelo hvaležna za vaše mnenje.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vaše cenjeno mnenje.
Lepo vas pozdravljam …

1. mehanizem (spanje z brado na otrokovi glavici) ni povzročil nobene poškodbe. Možgani so izjemno dobro zavarovani in takšne mejhne otiščanine ne morejo povzročiti poškodbn. Izpuščaj ni povezan ne s tiščanjem ne s ščitnico. Ga pa opazujte in če se bo širil, greste k otrokovemu pediatru.
2. Večji otrok preboleva virusne okužbe, ki jih zelo verjetno stakne v vrtcu. Priložene slke kažejo tipične spremembe pri virusni angini, ki ni povezana z drugimi opisanimi motnjami. Žrelsnica je pri otrocih zelo pogosto malce povečana, zaradi prebolevanja prehladnih obolenj in se spontano zmanjša nekako do 10. leta starosti, najpgoosteje pa po 5. ali 6. letu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor. Še nekaj me zanima:
(1) Kaj menite, ali bi starejšega sina cepila proti pnevmokoku? Že nekaj časa sem razmišljala o cepljenju, vendar pa je bil ali bolan ali pa se mi je zdelo, da je vnetja že “prerasel”. Do letošnjega leta je imel kar precejkrat vnetje ušes (4x na sezono 2 leti – od vključitve v vrtec, letos pa 2x (sep. in okt.), vendar že ob najmanjšem smrkanju ni šel v vrtec), zaradi česar je jemal tudi antibiotike (Hiconcil). Letos pa prvič tudi gripo in očitno torej virusno angino.
(2) Je možno, da se je ravno zaradi tolikšnih vnetij imunski sistem poslabšal, da je kljub pogostemu izostanku v vrtcu “dobil” še ostale bolezni?

Še enkrat hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav

Cepljenje proti pnevmokoku priporočamo.
Prebolevanje banalnih virusnih okužb krepi imunski sistem, saj se mora boriti in tvoriti protitelesa. Motnja imunosti povzroča pojavljanje nenavadnih zapletov pri sicer navadnih okužbah, česar pa v vašem pismu ni zaznati.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close