Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca srce.

srce.

Spoštovani.
Zopet se vam oglašam. Veliko ste mi pomagal glede težav s srcem, oziroma glede anksioznosti.
Psihoterapija je pomagala, da se mi panični napadi in bolečine v prsih več ne pojavljajo.
Hvala vam za vse vaše nasvete.
Naredila sem vse osnovne preiskave za srce – cikloergometrija 2x, uz, malo morje ekgjev… Vse je ok. Ni zaznati ishemije. Vendar me je osebna zdravnica opozorila, da vse to tudi ni 100%. No s tem sem zopet pridobila nekaj mojega strahu nazaj – mislim s takim razmišljanjem potem sploh nima smisla delati ne ciklo, ne uzja, bi treba direkt na koronarografijo ali kako?
Problem je ostal glede telovadbe. Res se ne gibam, ne vzamem si časa za to, čeprav neko splošno kondicijo imam, hojo v klanec recimo zmorem. Problem se še vedno pojavi med tekom (po približno 1000 m me začne boleti v hrbtu in nato v prsih). Močno. In mine čez minuto, ko se vstavim. Po aktivnosti, ko se že malo umirim, mi postane tudi slabo, pulz se mi najprej lepo umiri, nato pa po kakih 3 minutah po koncu aktivnosti prične razbijati. Vrti se mi… Mine čez kakih 10 minut. Med tem me ne boli v prsih. Čutim pa tudi kot, da nimam zraka. Ok, panični napad? Ne, zagotovo ne. v tem času psihoterapije sem se toliko naučila nadzorovati sebe, prepoznati svoje misli, ki vodijo do paničnih odzivov, da kratkomalo ne verjamem, da je moj telesni odziv samo panika. Lahko preraste v “paniko”, saj čutim, da nekaj ni fizično ok, kar sproži normalno zaskrbljenost…. Vendar v vseh življenskih situacijah ta moja panika ne pride do izraza tako, da bi fizično občutila njene posledice. Torej resnično menim, da moje težave s tekom niso posledica anksioznosti.
Enako se mi je zgodilo po pilatesu. (mislila sem, da pilates pomeni, da ležiš, dihaš, pa 2x malo dvigneš nogo,… 😉 ) No, temu seveda ni tako…. Bila sem konkretno utrujena, vse me je bolelo, mišice so se mi tresle, res sem popolnoma brez kondicije! 🙁 15 let starejše ženske so z lahkoto delale vse vaje. Nisem debela, da bi rekla, da zato ne morem. Ok, nisem suha, 165 cm, 63 kg.
Ko sem že mislila, da bo konec mučenja, je trenerka prinesla še uteži, to me je sesulo, nisem mogla več dvignit rok. Po treningu mi je (cez 10 min) postalo slabo, mravljinci po telesu, nisem imela zraka in srce mi je razbijalo – med vožnjo avtomobila domov – čeprav nisem vedela, če naj grem domov ali raje na urgenco. Malo sem tudi čutila neko bolečino v prsih, ki pa se pojavi tudi, če se gibam – podobna. Odprla sem okno, deževalo je name, ko sem stopila iz avta, pa mi je bilo bolje. Pulz je bil še nekaj časa pospešen. (nisem merila, najbrž okrog 90 – 100 kolikor se poznam), nato sem se nekako umirila, malo sedela, malo ležala, šla pod tuš in je minilo. Ostala je velika utrujenost, boleče mišice.
Torej kaj naj pa sedaj storim s svojim srcem? To ni ok. Razumem, da imam slabo kondicijo, ampak….
Hvala za odgovor. Saj najbrž pogosto poslušate, da ste super, pa vseeno… Super ste!

Pozdravljeni, v medicini ni 100% preiskav in 100% terapij in ni nobene potrebe, da vas ta podatek skrbi. Tudi v lajfu ni 100% stvari. Sicer izvidov obremenitvenega testiranja ne navajate, ne vem koliko ste stari in kakšne dejavnike tveganja morda imate, dobršen del vaših “težav” pa bi se dalo pripisati slabi splošni kondiciji, pa strahu v tistem delu, kjer opisujete mravljinčenje in občutku dušenja. Kot vse na svetu, tudi moj odgovor ni 100% 😉
Hvala, ful pogosto tega ne slišim 😉
Lep dan!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close