Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija nezdravljena škrlatinka

nezdravljena škrlatinka

Spoštovani,

pred cca1 mesecem je naš 4,5 let star fantek zbolel – visoka vročina, boleče grlo, prvi dan je tožil, da ga boli trebušček. Po cca treh dneh je dobil rdeč osip okrog ust in po prsnem košu, rokicah. Izvedeli smo, da v vrtcu razsaja škrlatinka. To smo omenili otrokovi pediatrinji, ki mu je vzela bris iz žrela in zaključila, da je viroza in ne škrlatinka. Vročino smo zbijali izmenično z Voltarenom in Paracetamolom. Znaki so se nato ponovili še pri mlajšem bratcu (2,5 let) in po cca 1 tednu izveneli.

Prejšnji teden pa so se pri starejšem otroku začele pojavljati bolečine v nogah – toži da ne more hoditi, luščiti so se mu začele tudi blazinice prstov na rokah, povišane telesne temperature nima. V ponedeljek smo bili ponovno na pregledu pri pedairinji, ki ga je dala v laboratorij in danes smo dobili izvide, da je bila v krvi dokazana bakterija streptokok. Začel naj bi z jemanjem antibiotikov trikrat dnevno, sledilo naj bi nadaljnje zdravljenje.

Očitno naj bi otrok takrat res preboleval škrlatinko, ki pa ni bila zdravljena. Zanima me, kakšne posledice lahko pusti nezdravljena škrlatinka pri otroku oz. na kaj naj bomo pozorni v bodoče. Svetujete kakšne dodatne preiskave.
Načrtujemo, da bi jutri na pregled ponovno šli tudi z mljašim otrokom, ki je zbolel cca 5 dni za starejšim in z enakimi znaki. Mlajši (2,5 let) trenutno ne toži o bolečinah v nogicah.

Kaj nam svetujete?

Za vaš odgovor se vam že v naprej prijazno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Pkrlatinka in druge streoptokokne okužbe lahko tako zdravljene kot nezdravljene v zelo majhnem deleđu povzročijo posledice oz. zaplete (zgodnje in pozne). če se v roku 3 ali 4 tednov ni zgodilo kakšno alarmantno stanje, potem se je okužba pozdravila sama, brez posledic.
https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/SI/info/10/Revmatska-Vro%C4%8Dica-in-Post-Streptokokni-Reaktivni-Artritis
stran NIJZ:
Zapleti po škrlatinki
Zapleti po škrlatinki so danes izredno redki. Do njih pride zaradi širjenja bakterij, običajno se pojavijo v zgodnjem obdobju bolezni kot gnojno vnetje:

vnetje srednjega ušesa,
peritonzilarni celulitis, absces,
akutni sinuzitis in mastoiditis,
streptokokna pljučnica,
meningitis in možganski absces (z neposrednim ali metastatskim širjenjem).
endokarditis, osteomielitis in jetrni absces.

Poleg zapletov v obliki gnojnih vnetij, se lahko pojavijo tudi avtoimuni zapleti (negnojni). Običajno se pojavijo kasneje, zlasti pri nezdravljenih bolnikih. Med njimi so:

akutna revmatska vročica, ki lahko povzroči miokarditis, endokarditis, in posledično okvaro zaklopk, artritis ali kožne zaplete.
streptokokni glomerulonefritis, ki se ponavadi pojavi 2 tedna ali več po bolezni s prisotnostjo eritrocitov v urinu (hematurija), zmanjšanjem izločanja seča (oligurija), prisotnostjo beljakovin v urinu (proteinurija), bolnik je zabuhel (periferni edem) in pojavi se hipertenzija. Stalne poškodbe ledvic so redke.

Večina teh zapletov lahko preprečimo z zdravljenjem z antibiotiki.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

najlepša hvala za vaš odgovor. Kot sem že omenila so se našemu fantku začele cca 3 tedne po očitno preboleli škrlatinki (ki ni bila zdravljena – ko je bil otrok bolan, je bil bris vzet iz žrela na streptokok negativen) pojavljati bolečine v nogicah. Pediatrinja ga je naknadno poslala na antistreptolizinski preizkus, ki je znašal 400IE/ml, sedaj že tri dni pijemo Ospen 3 x dnevno. Ospen naj bi prejemal 1o dni, sledila naj bi antibiotična profilaksa s 5 ml Ospena 1x dnevno (trajala naj bi dalj časa, lahko tudi do 1 leta!?). Pediatrinja pravi da nas lahko pošlje tudi k revmatologu.

1. Zanima me na kaj kažejo ta protitelesa – glede na to, da so titri kar precej predpostavljam, da pomeni, da gre za nedavno okužbo s streptokokom.

2. Je dolgotrajno antibiotično zdravljenje nujno? Če prav razumem antibiotično zdravljenje po nezdravljeni škrlatinki ne preprečuje morebitnih posledic. Kot sem nekje zasledila naj bi le antibiotično zdravljenje, ki se začne do 9 dni po pričetku streptokokne angine uspešno preprečilo posledice (revmatsko vročico). Dolgotrajna preventiva z antibiotikom, pa naj bi preprečila le ev. ponovitve revmatske vročice. Torej kaj antibiotično terapijo, ki jo otrok sedaj prejema in načrtovano profilakso lahko razumemo, da se je/bo pri otroku razvila revmatska vročica? Zaenkrat ima otrok bolečine v nogicah, otečenih sklepov nismo opazili (za škrlatinko je zbolel 17.12.2016) . Bi morali opraviti tudi EKG srca?

3. Svetujete pregled pri revmatologu?

Za ponovni odgovor še enkrat lepa hvala.

Antistreptolizinski titer kaže, da je otrok prebolel streptokokno okužbo, najverjetneje v bližnji preteklosti.
Po algoritmu obravnave zapletov in ob povišanem ASO brez akutnih znakov okužbe, zdravimo ta zaplet z nizkoodmerjenim penicilinom dlje časa. S tem preprečujemo nadalčjnje okvare (na srčnih zaklopkah, npr).
Pri prizadetosti sklepov v sklopu revmatske vročice bi otrok imel bolečine in otekanje več velikih sklepov hkrati ali seleče bolečine iz enega v drug sklep.
Pregled pr irevmatologu zelo priporočam. Potrebno je pojasniti ali gre res za revmatsko poststreptokokno prizadetost in pravilno ukrepanje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

dobili smo izvide glede vrednosti protiteles ASO tudi pri mlajšem otroku (2,5 let), ki znašajo 200 IE/ml.
Otrok je za škrlatinko zbolel en teden za starejšim (23.12.2016), tudi on ni bil zdravljen (v času akutne okužbe so nam v ambulanti rekli da gre tudi pri njem za virusno okužbo – bris na streptokok v žrelu naj bi bil negativen; v vrtcu je razsajala škrlatinka).
Danes mljaši sin sicer ne toži o bolečinah v nogicah, na pregledu pa je tudi on dobil antibiotično zaščito – 2,5 ml Ospena 1x dnevno do nadaljnega in pregled pri revmatologu.
Oba otroka pa že cca 1 teden tožita o bolečinah v trebuščku (predvsem v poznopopoldanskih urah in zvečer). Ali bi to lahko bilo povezano z nezdravljeno škrlatinko? Kako jim lahko pomagamo – zaenkrat pijeta samo topel čaj iz kamilice.

Za odgovor že v naprej prisrčna hvala.

Malo verjetno je, da bi nezdravljena streptokokna okužba povzročala popoldanske bolečine v trebuhu. Ko otrok zboli za škrlatinko (angino, vnetjem ušes), jih sicer pogosto boli trebuh, vendar ne kot posledica streptokokne okužbe.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

kot sem že omenila sta otroka prebolela škrlatinko, ki ni bila zdravljena in sta sedaj oba zaradi povišnih vrednosti protiteles ASO do nadaljnega na antibiotični zaščiti (pri mlajšem 2,5 ml in pri starejšem 5 ml Ospena 1 x dnevno).
Oba otroka tudi tožita o bolečinah v terbuščku. Mljašega pa v večernih urah močno srbi ritka.

Z bolečinami v ritki (ne s srbenjem, otrok pravi, da ga boli “notri v luknjici”) se že približno dve leti v intervalih (2-3 tedne otrok toži o oblečinah popoldan in zvečer, nato tudi več mesecv pravi, da bolečin nima) srečuje starejši otrok. Ima tudi smrdeč zdah iz ust, predvsem zjutraj. S težavo smo že večkrat obiskali svojega padaitra – trikrat v tem času smo opravili tudi pregled na glste (blato, lepilni trak), ki pa je bil vsakič negativen. Rečeno nam je bilo, da bomo s starejšim šli še na UZ trebuha, drugič pa da so spet mogoče gliste …

Zanima me ali lahko kljub temu, da so bili pri straješem otroku izvidni na gliste do sedaj negativni, vseeno zahtevamo zdravljenje za tega zajedalca. Naj še enkrat omenim, da sta otroka na antibiotični terapiji – pediatrinja je rekla, da bi zadevo z eventualni glistami reševali kasneje, ko bosta zaključila z antibiotiki.

Vidim pa da otroka težave zelo motijo – pri starejšem je sicer trenutno zatišje, mljajši pa vsakodnevno toži o bolečinah v trebuhu in da ga srbi ritka.

Kaj nam svetujete?

Za odgovor že v naprej lepa hvala.

Pediater naj opravi hitri strep test analne sluznice oz. perianalnega predela. Kar opisujete (torej bolečine, nekakšne pekoče občutke, ne pa srbenje) je značilno za perianalni streptokokni proktitis. Zdravimo z Ospenom, svetuje se vsaj 20 dni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

ker imam podobno težavo, postavljam vprašanje v to temo, upam, da lahko (pišem namreč prvič).

Moja 4,5 letnica je pred enim tednom v soboto zbolela, vročina 37,5, siljenje na bruhanje, zamašen nosek, rahel kašelj. Vročine nisva zbijali, saj ni presegla 38,5 stopinj. Naslednji dan zgodba enaka, po dveh dneh je dobila še izpuščaj po trebuhu, hrbtu, v pasu, imela je bele obloge na jezičku, ki so se nato spremenile v malinast jezik. Skratka tipični znaki škrlatinke. Bila je sicer dobrega počutja, vendar sva zaradi omenjenih simptomov v ponedeljek obiskali njeno zdravnico. Ta ji je naredila bris grla, ki je bil negativen, zato je bil sum na škrlatinko ovržen ter rečeno, naj bi bila angina virusna. Dejstvo, da ji vročina ni naraščala visoko ter da ji je sama tudi padala, se je zdravnici že pred testom zdelo nenavadno za škrlatinko, zato se je tudi odločila za bris grla. Dobili sva navodila, da se mora počutje do srede izboljšati, v nasprotnem naj prideva nazaj, da se bris ponovi. Hčerka je do srede res ozdravela, vročina je padla že v ponedeljek zvečer, bolečina v grlu izginila, izpuščaj je trajal še do konca tedna. Mlajša sestrica stara 2 leti ni zbolela.
Do tukaj vse lepo in prav, sedaj pa sem izvedela, da je v našem vrtcu dejansko prisotna škrlatinka in me grabi panika, zato potrebujem nasvet. Bi morala zahtevati ponovni pregled (mogoče odvzem krvi), ali so moje skrbi odveč?

V naprej se vam od srca zahvaljujem.

Hitri bris žrela na streptokoka je odličen pripomoček, včasih pa se za zdravljenje odločimo tudi po klinični sliki, ne glede na izvid.
Če je imela deklica izcedek iz nosu, torej takšen, da je kihala in ste morali nos brisati, potem je zelo zelo malo verjetno, da je šlo za streptokokno okužbo. Po (nezdravljeni) škrlatinki običajno vidimo luščenje dlani, včasih tudi po zdravljeni bolezni in to je zelo značilen znak.
Ne morem zagotoviti, da to ni bila škrlatinka, vendar, če je otrok v redu, potem zaenkrat ni ukrepanja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za odgovor, ste me pomirila. Deklica je res imela obilen izcedek iz nosu, zelo je kihala, nato so se razvili opisani znaki škrlatinke. Dlani se ji ne luščijo, počutje je normalno. Je bila tudi prvi primer angine v skupini, nato so začeli zbolevati podobno, vendar s potrjenimi škrlatinkami, zato me je tudi zaskrbelo. Hvala vam od srca. Vse dobro želim

Pozdravljeni,

v soboto se je sin ( 2 leti) zbudil s povisano temperaturo, ki se je vlekla do nedelje zvecer. V nedeljo pri tusiranju pa sem opazila drobne pikice po telesu, ki so ga zelo srbele. V ponedeljek sem klicala pediatrinjo, ki je sklepala, da gre za virozo in sem po njenem navodilu otroku dala Claritine sirup. Od ponedeljka otrok vec nima temperature, pilice pa so skoraj izginile, razen tam, ko se je razpraskal. V grlu ni bilo videt belih oblog, le malenkost pordelo, pa nic ni tozil o bolecinah.

V torek sem zbolela se jaz in sicer je zdravnica potrdila Angino.

Sedaj pa se mi postavlja vprasanje, ce je mozno, da le ni bila pri sinu viroza ampak skrlatinka?

Glede posledic nezdravljenja sem zelo zaskrbljena.

Lep pozdrav, Urška

Ali je bila pri vas angine potrjena z brisom?

Če je bila, potm je tudi možno, da je otrok imel škrlatinko, ki je hitro minila (kar je sicer neobičajno). Zapleti nezdravljene škrlatinke in streptokoknih opkužb so sicer izjemno redki.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close