Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina boleče dojke

boleče dojke

Pozdravljeni!
Kakšno leto po porodu sem začela opažati majhne bulice na obeh dojkih.Vedela – oz. mislila sem, da so to povečane žleze, ki so morda tudi posledica kontracepcijskih tablet.Odpravila sem se ginekologu, ki mi je predpisal mal slabše tablete.Težave so ostale.Sčasoma se je pojavila tudi bolečina.Ta bolečina se je vedno bolj stopnjevala.Vrnila sem se k zdravniku, ki mi je dojke še enkrat pregledal, pa ni nič našel.Te bulice so postale tudi večje in dojke še bolj boleče.Zdaj ne morem več spati na trebuhu, boli me ves čas, tudi podnevi.Ginekolog me je poslal k zdravniku za bolezni dojk, ki pa mi ni povedal nič drugega, kot to, da moram iti na pregled oz. slikanje hrbtenice, če pa bi se pojavil kakšen izcedek, se moram vrniti k njemu.Kakšnega izcedka nimam, slikanje pa je pokazalo, da imam v spodnjem delu hrbtenico ukrivljeno v levo stran, kar je mogoče posledica prometne nesreče, ki sem jo imela pred petimi leti.
Zanima me, če je to kakorkoli povezano in kako se znebim teh groznih bolečin?
Bi morala opraviti morda še kakšen pregled?

Lep pozdrav!
Manja

Spoštovani!

Verjetno gre za dva sočasna problema. Ukrivljenost hrbtenice vam sicer lahko povzroča bolečine, zlasti pasaste preko prsnega koša, ne pa izolirano v dojkah oziroma bulicah, ki jih otipate.

Po zagotovilu zdravnika in pregledu dojk je jasno, da spremembe niso rakaste, temveč, da gre, kot ste že sami ugotovili, za hormonsko pogojene spremembe. Pri tem ne morete kaj dosti storiti. Lahko sicer poizkusite s kakšnimi zdravili t.i. antirevmatiki, a bi vam težko obljubil bistveno izboljšanje. Težava je pri ženskah relativno pogosta in bo zagotovo sčasoma minila. Ali bo za to potrebna naslednja nosečnost, ali nekaj mesecev oziroma let, pa vam ne bi upal napovedati.

Splačalo bi se poizkusiti tudi vaje za prsne mišice, ki jih navadno priporočajo ženskam z namenom, da bi bile dojke bolj čvrste in dvignjene. Mogoče poizkusite tudi z masažo in kopelmi, saj gre lahko za napetost v dojkah kot posledico hormonskih nihanj.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close