Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Bolečine v jeziku in otečen mandelj

Bolečine v jeziku in otečen mandelj

Pozdravljeni

Dva dni sem na levem zadnjem robu jezika čutil rahle bolečine, če sem se ga dotaknil z zobmi. Potem so izginile, zdaj pa čutim enako že dva dni na desni strani. Če se jezika ne dotikam ne čutim nič. Po naravi me bolečine spominjajo na občutek, če si s prevročim čajem rahlo opečem jezik. Imam pa zdaj občutek, kot da imam celoten jezik rahlo otečen.

Že dolgo časa nazaj (nekje 2 leti) se mi je na jeziku pojavil izrastek – cca 3mm, bel, brez bolečin, krvavenja, spreminjanja… Zdaj je ta izrastek nenadoma izginil. Morda ker je cel jezik otečen in ga je to samo skrilo?

Sem pa zdaj opazil, da imam otecen en mandelj. Na njem je kot da bi bila bulica. Morda imam to ze dalj časa, ampak sem šele zdaj opazil. Nazadnje sem ta mandelj opazil otecen kaka dva mesece nazaj, ko sem imel tudi rahle bolecine pri poziranju, ampak tisto je takrat minilo po enem tednu.

Ne vem, če je to morda povezano, ampak trenutno imam tudi rahel nahod in občutek, da se mi sluz nabira tudi v žrelu – če glavo močno priklonim naprej oteženo diham in mislim, da zaradi tega tudi malo smrčim.

Prosil bi za nasvet in za razlago kaj bi to morda lahko bilo in če je vse skupaj povezano?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

gled na vaš opis ste najbrž prebolevali virusno okužbo z oteklino sluznice nosu, sinusov in žrela, lahko tudi aftami (pekočimi bulicami). Virusna okužba se pozdravi sama, priporočamo pa veliko tekočine, po potrebi analgetike in antiseptične raztopine ali pastile za žrelo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close