Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija nadležni sinusi

nadležni sinusi

Spoštovani,

Stara sem 30 let. Prvič sem imela sinusno vnetje januarja 2014, nato sem bila prehlajena zelo pogosto, 1,5x mesečno do danes. Ponavadi gre za zelo rahel prehlad, rahlo zamašena ena nosnica, z močno utrujenostjo, težko glavo zjutraj – sumim da so to sinusi in pomajkanje energije. Sedaj prav tako prebolevam akutno vnetje sinusov, dobila sem antibiotik in Nasonex. RTG pokaže zasenčene vse sinuse, posebej pa desno stran masilarnega in frontalnega sinusa. CRP in levko imam v mejah normale. Naglavni trak in gretje mi pomagata, da ne čutim pritiska v frontalnem delu glave. Prav tako tudi inhaliram.

Zanima me, se da kaj storiti, da pritisk v frontalnem delu izgine in kako se izogniti tako pogostim prehladom, ki ne bi prešel v sinuse? Pride operacija v poštev?

Spoštovani,

Prvič sem imela sinusno vnetje januarja 2014, nato sem bila prehlajena zelo pogosto, 1,5x mesečno do danes. Ponavadi gre za zelo rahel prehlad, rahlo zamašena ena nosnica, z močno utrujenostjo, težko glavo zjutraj in pomajkanje energije.
Ravno sedaj prav tako prebolevam akutno vnetje sinusov, dobila sem antibiotik in Nasonex. RTG pokaže zasenčene vse sinuse, posebej pa desno stran maksilarnega in frontalnega sinusa. CRP in levko imam v mejah normale. Naglavni trak in gretje mi pomagata, da ne čutim pritiska v frontalnem delu glave. Prav tako tudi inhaliram in si izpiram nos.

Zanima me, se da še kaj postoriti, da pritisk v frontalnem delu izgine in kako se izogniti tako pogostim prehladom, ki ne bi prešli v sinuse?

Spoštovani,

ob virusni okužbi zgornjih dihal je običajno zadebeljena sluznica v nosu in sinusih, zdravljenje pa je z nosnimi kortikosteroidi in dekongestivnimi kapljicami. Vnetje običajno traja do 2 tedna, lahko pa celo do 6 tednov.

Če pride še do dodatnega bakterijskega vnetja, se pojavi izrazita enostranska bolečina, pritisk, gnojen izcedek, lahko vročina in v izvidih zvišan CRP, levkociti. V tem primeru se k nosnim kortikosteroidom doda še antibiotik.

RTG sinusov ni na mestu (tako tudi priporočajo evropske smernice), saj pove premalo. V primeru hudega glavobola, motenj vida, otekline obraza ali očesa, nevroloških izpadov je potreben pregled pri ORL specialistu in endoskopija nosu, po potrebi naredimo CT obnosnih votlin zaradi prikaza anatomije in načrtovanja operacije.

Če so težave več kot 3 mesece ali v enem letu skupaj trajajo 12 tednov, gre za kronični rinosinuzitis, ki ga zdravimo z nosnimi kortikosteroidi. Vzrok je lahko tudi alergijski rinitis.

Če vam gretje pomaga, morda sploh ne gre za vnetja, pač pa za tenzijski glavobol oz. trigeminusno obrazno bolečino, zdravimo ju le z analgetiki in zdravim načinom življenja. Pri tem se pogosto pojavi zamašen nos in voden izcedek, a to mine v 3 dneh (medtem ko pri prehladu težave trajajo 7 dni). Obravnavajo ju nevrologi.

Menim, da neupravičeno prejemate antibiotik tako pogosto. Morda sploh nimate sinuzitisa. Za diagnostiko bo potreben CT obnosnih votlin in endoskopija nosu, pa bo vse jasno.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close