Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija delna izguba vonja

delna izguba vonja

Spostovani,

Prosil bi za kaksen splosen nasvet. Vceraj sem delno izgubil vonj.
Probal sem parfum, prevladujoca nota ambroxan, udarna, mocna, unikatna. Potem sem parfum kupil, probal se doma, vse isto, naslednji dan ga nosil cel sluzbeni cas, vse OK, zaznaval sem to udarno sveze-pekoco noto. Drugi dan zjutraj pa se je pojavila tezava. Te udarne izstopajoce note ni bilo vec zaznati, zaznaval sem bolj sladek vonj in zelo bolj blag – res pa je da je tudi tista udarna sveze-pekoca nota preko dneva udarila za kaksen moment in sem jo vendarle zaznal.

Tako je sedaj ze drugi dan z vonjem. Tudi poznane parfume voham nekoliko drugace in manj intenzivno (ne tisto kar izstopa), pravtako recimo kopalniski odstranjevalec kamna betazid, ki ima intenziven vonj, ga dokaj tezko zaznam, pa cigarete, in vonj kurilnice… Okus je posledicno tudi malo oslabljen.

Je pa pri meni tako, da imam dokaj veliko tekoce sluzi v mrazu, vsaj na zacetku zime, na toplem pa postane nekoliko gumasto suha in tako sem si nos zadnje case cistil veliko z robcem in tudi praskal s prsti. Lahko da sem pobral cutilne celice, ali pa jih je kaksen nov intenziven vonj ‘skuril’ (betazid prejsno soboto, izguba vonja po 3 dneh – ali nov parfum oslabljen voh po 1 dnevu). Si pa obcasno zal praskam po nosu, pa vseeno do sedaj nisem zaznal da bi bil od tega oslabljen voh, morda sem sel v tem primeru malo globlje po nafto… 🙂

Kako dolgo rabijo receptorji da se regenerirajo?

Kaj vi mislite o vsem?

Hvala za informacije
lp

Spoštovani,

najbolj verjetno je, da ste se na novi parfum delno navadili, saj je ves čas okrog vas. Druga pa ga zagotovo vohajo, kot je treba. Morda ste se res tudi malo prehladili, da oteklina in sluz otežujeta dostop arom do vohalnih celic.

Vohalne čutnice so tako visoko v nosu, da do njih s prsti ne morete in je zelo malo verjetno, da bi si jih sami poškodovali. Sicer ob poškodbi glave ali pretresu možganov traja regeneracija vohalnih čutnic od nekaj mesecev do enega leta.

Morda za nekaj dni zamenjajte parfum za kakšnega, ki ga že dolgo niste uporabljali. Po enem tednu pa spet uporabite novega in presenečeni boste….

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close