Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Glasilke ali grlo?

Glasilke ali grlo?

Pozdravljeni,

hčerka (22 let) ima že nekaj mesecev težave (z glasilkami, grlom, ne vemo). Težave se kažejo kot cmok ali kepa v grlu, draženje, kot bi imela zapičen zobotrebec. Bila je pri osebnem zdravniku, ki je diagnosticiral angino, čeprav pri požiranju nima težav, prav tako ni imela povišane temperature. Dobila je antibiotik, ga pojedla do konca. Težav je bilo v času antibiotika manj, so se pa takoj spet pojavile. Sicer rada poje, vendar se temu zdaj izogiba, ker enostavno ne gre. Glas ima hitro “utrujen”, čeprav ne govori prekomerno. Mandlje je imela kot otrok povečane, zdaj so baje praktično nevidni. Lepo vas prosim, kaj naj naredimo? Stvar postaja zmeraj težje za prenašati in tudi strah, da ni narobe kaj v smislu hude bolezni.
Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

moja 22 letna hči ima že nekaj mesecev težave v grlu – kot bi jo zbadal zobotrebec, občutek kepe v grlu. Pred mesecem dni so ji diagnosticirali angino, vendar ni težko požirala niti ni imela temperature. Za časa antibiotika je bilo navedenih simptomov manj, a se vztrajno ponavljajo, stopnjujejo, pa spet pojenjajo. Redno jemlje Granobil, ne pije mrzlih in gaziranih pijač, odpovedala se je tudi “rekreativnemu” prepevanju, Včasih težko govori, govor jo utruja. Občasno ima hripav glas, vendar se to uredi. Kot otrok je imela povečane mandlje, zdaj so praktično nevidni. Prosim vas za nasvet, kam na pregled? Zdravnik je kljub ponavljajočim se težavam k specialistu. Situacija postajavedno bolj ne le moteča in naporna, ampak predvsem zaskrbljujoča.
Hvala za nasvet, pomoč.

Spoštovani,

stalne špikajoče bolečine v žrelu so lahko tudi znak kroničnega vnetja mandljev – npr kronične infekcije z Actinomyces bakterijo, ki je znotrajcelična in je običajen odmerek antibiotika ne ubije (potreben je antibiotik z anjmanj 6 tednov ali še bolje odstranitev mandljev).

Glasovna utrudljivost je lahko posledica
– refluksa želodčne kisline in stalnega vnetja v zadnjem delu grla; pomaga zdravilo, ki izločanje kisline zavira (inhibitor protonske črpalke)
– napačne tehnike govora, petja.

Priporočam posvet pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovana gospa dr.,
najlepša hvala za vaš hiter odgovor in nadaljnje napotke.
Vse dobro vam želim,
Glasilka100

New Report

Close