Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Draženje v grlu ponoči zbuja

Draženje v grlu ponoči zbuja

Pred mesecem dni sem se prehladila in od takrat imam težave z grlom/požiralnikom/glasilkami.
Ker me po 2 tednih ni nehalo praskati po grlu in mi ponoči oteževati dihanje (iritirajoč občutek me tudi zbuja in me sili na suh nesmiseln kašelj), sem se oglasila pri svoji zdravnici, ki je rekla, da je krvna slika ok in da tudi grlo ni v zelo slabem stanju.
Čakala sem torej še 2 tedna, a moje grlo / požiralnik / glasilke še vedno, če čez dan veliko glasno govorim, zvečer in ponoči delajo težave.
Kaj mi svetujete, naj počakam, pa bodo težave izzvenele, ali mi ne uide ponovni obisk zdravnice?
Hvala vam.
Marija

Spoštovani,

gre za akutno postvirusno vnetje v sluznici zgornjih dihal in sapnika. Virusi poškodujejo sluznico in jo naredijo preveč vzdražljivo za navadne dražljaje (suh zrak, mraz itd.). Najbolj je taka reakcija izrazita pri bolnikih z astmo in kroničnim bronhitisom (KOPB). Tako vnetje lahko traja do 6 tednov. Kot pokaže tudi krvna slika, ne gre za bakterijsko vnetje in je jemanje antibiotikov povsem nesmiselno.

Poleg vnosa tekočin lahko s protivnetnimi zdravili olajšamo težave in skrajšamo potek: inhalacijski kortikosteroidi 2x/dan in hitro delujoči bronhodilatatorji (inhalacijski) za prekinitev napadov dražečega kašlja. Zdravila lahko predpiše vaš zdravnik.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close