Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Bolečine v ušesu

Bolečine v ušesu

Pozdravljeni!

Star sem 28 let in muči me bolečina v levem ušesu, ki se je prvič pojavila dve leti nazaj ob poslušanju glasne glasbe in se je zatem občasno pojavljala. Z glasbo se ukvarjam profesionalno in načeloma za zaščito uporabljam čepke, ne uporabljam pa jih, ko pa delam v studiu, saj takrat glasbo poslušam na precej nižji glasnosti. Vsekakor pa se (glasni) glasbi zaradi poklica težko izognem.
Prvič sem bil zaradi tega na pregledu dve leti nazaj, uho je bilo videti normalno in brezhibno sem opravil slušni test, zato je bilo rečeno, da zdravljenje ni potrebno. Zatem se je bolečina občasno pojavljala po izpostavljenosti glasni glasbi, ampak je vsakič že naslednji dan izginila.
Pred dvema tednoma pa sem znova bil izpostavljen glasnemu zvoku in od tedaj je bolečina vseskozi prisotna, sicer zadnje dni upada, vendar jo še vedno čutim. Ravno danes sem bil pri ORL in zdravnik ni ugotovil nobenih vidnih simptomov, je pa omenil, da je možno, da je težava v srednjem ušesu. Svetoval je, da se glasnim zvokom izogibam, ker pa je to del mojega poklica, je predlagal, da naj bom pri tem vsaj zelo previden.
Zanima me, ali morda vi veste, če za mojo težavo obstaja kakršnakoli rešitev ali zdravljenje oz. če obstaja vsaj kakšen način lajšanja bolečin. Če že ne v Sloveniji, ali morda v tujini obstaja kakšna tehnika/terapija, ki rešuje takšne težave?

Vnaprej hvala in lep pozdrav,
Anže

Spoštovani,

po vašem opisu sodeč gre za “recruitment” – fenomen rekrutiranja. Ko sčasoma vse več celic čutnic v polžku (čutilu za sluh) propade, nalogo zaznavanja točno določene frekvence zvoka prevzamejo sosednje čutnice. Tako so nekatere čutnice dvojno, trojno ali celo bolj obremenjene in ob vsaki zaznavi zvoka sporočajo v možgane 2-krat ali 3-krat večjo glasnost. To so torej ti, za vas prehitro “preglasni” zvoki, ki vas motijo. Problem je v notranjem ušesu, ne v srednjem.

Vzroki čedalje hujšega propadanja čutnic so:
– kronična akustična travma (temu se kot glasbeni profesionalec ne morete izogniti)
– dednost
– nekatera ototoksična zdravila
– kajenje .

Za preprečevanje propadanja čutnic oz, upočasnjevanje je pomembna profesionalna zaščita proti hrupu in izogibanje ototoksičnim zdravilom, urejen krvni tlak in maščobe.
Morda bo pomagalo zdravilo betahistin, ki izboljša prekrvavitev v notranjih ušesih.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close