Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Cepljenje 7-letnika pnevmokok

Cepljenje 7-letnika pnevmokok

Pozdravljeni!

Sedemletnemu sinu so se težave z ušesi pričele pred petimi leti, ko je vstopil v vrtec. Nato je bil eno leto doma, saj sem bila na porodniški in takrat ni bilo težav. Ko je ponovno šel v vrtec, je takoj dobil vnetje ušesa, nato pa so se mu v letu 2014 zvrstile 4 angine in 1 škrlatinka.
Leta 2015 je prebolel 2 vnetji ušes in škrlatinko, letos pa že 4 krat vnetje ušes. V večini primerov je vnetje zelo hitro, ponoči joče zaradi bolečin, zjutraj mu že tečeta ven gnoj in kri.
Jeseni smo bili na pregledu na ORL, kjer ni bilo ugotovljenih posebnosti, razen srednje povečane žrelnice. Ima tudi že slabši sluh na L ušesu, kjer se vnetja ponavljajo. Zdravnik je rekel, da tako pogosta obolenja niso nič posebnega, in da bo vse skupaj prerasel – posebni ukrepi niso potrebni.

Sin ima že od malega težave z izpihavanjem iz nosu, pomagali smo si z nastavkom za sesalec, ves čas si pomagamo tudi s fiziološko raztopino. Ali je možno, da ima anatomsko tako oblikovane kosti, da mu to otežuje izpihavanje iz nosu in posledično pride hitreje do okužbe v ušesu? Ali bi se to na ORL pregledu lahko opazilo?

S šolsko zdravnico smo se pogovarjali o cepljenju proti pnevmokokom. Brala sem, da naj bi bilo cepivo priporočljivo za mlajše od dveh let oz. starejše od 65.
Zanima me, kako je s tem? Bi lahko cepili tudi našega sina? Koliko časa po prenehanju jemanja antibiotika bi ga lahko cepili?

Ali vi predlagate kaj drugega?

Zelo sem zaskrbljena in ne vem več, kaj naj storimo, da bi mu pomagali.
Vmes smo mu dajali razne vitamine, zdravnica mu je predpisala tudi Bronchomunal, pa nič ne pomaga.

Zelo vam bom hvaležna za vaše mnenje in pomoč.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

če je bil ugotovljen slabši sluh na eno uho, gre na tej strani verjetno za kronično izlivno vnetje. Indicirano je zdravljenje z nosnimi kortikosteroidi 3 mesece in ob prehladu še z dekongestivnimi kapljicami za nos 5 dni.
če je po 3 mesecih sluh še vedno enak in izliv v srednjem ušesu ali celo prisoten retrakcijski žep na bobniču, se odločimo za operacijo – prerez bobniča, vstavitev timpanalne cevke in odstranitev žrelnice.

Našteto je posledica disfunkcije Evstahijevih tub – predvsem ob virozah.

Pomembno je, da otrok izpihuje nos na vsako nosnico posebej – NAJ SE NAUČI!
Nos se le vlaži s fiziološko raztopino, ne pa izpira pod tlakom.

Še vedno lahko cepite sina proti pnevmokoku – potrebuje le en odmerek. Naj ga prejme, ko bo zdrav (četudi le en dan po prejemanju antibiotika).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close