Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ponavljajoča se vnetja ušes z gnojnim izcedkom pri 2-letnici

Ponavljajoča se vnetja ušes z gnojnim izcedkom pri 2-letnici

Pozdravljeni,

2- letna hčerka je imela v slabem letu približno 12x vnetje ušes z gnojnim izcedkom. Največkrat se je to zgodilo v kombinaciji s prehladom, povečanim izcedkom iz nosa. Včasih že isti oz. takoj naslednji dan, ko se je pojavil povečan izcedek. Nos čistimo s fiziološko, občasno uporabljamo tudi Operil. V večini primerov izcedka ni spremljala ne vročina ne bolečina.

Bris je pokazal, da je za eno izmed vnetij kriv pnevmokok, zato smo hčerko cepili (marca je prejela drugo dozo), vendar pa se izcedek še vedno pojavlja.

Bili smo tudi na pregledu pri ORL specialistu, ki pravi, da deklica ne potrebuje operacije žrelnice (naj bi bila lepa, rožnata) niti vstavitve cevk (ni vode za bobniči). Bobniča naj bi bila cela, prav tako naj bi bil sluh v redu. Priporoča le redno čiščenje nosu, nadaljnja kontrola ni potrebna.

Pred 3 tedni je ponovno prišlo do izliva (v kombinaciji s prehladom in izcedkom iz nosu), ki smo ga zdravili s Hiconcilom in Ciloxan kaplicami. Izcedek iz ušesa je prenehal po 2 dneh jemanja antibiotika. Na dan kontrole čez teden dni je ponovno prišlo do izliva iz ušesa (deklica je bila že brez izcedka iz nosu, zadnji dan je jemala Hiconcil). Tokrat je zdravnica ponovno naredila bris. Izkazalo se je, da je prisotna »le« bakterija, ki se nahaja v kožo, torej nič posebnega. Ker je izcedek po enem dnevu prenehal ga nismo zdravili.

Deklica je od takrat v domači oskrbi, kašlja, vendar nima izcedka iz nosa. Redno delamo inhalacije s fiziološko. Teden dni ima tudi spremenjen glas (zelo veliko tudi govori). Danes je ponovno priteklo iz istega ušesa kot pred tednom dni. Brez vročine in bolečin, ni razdražljiva in je lepo aktivna.

Ne vem več kaj naj naredimo. Zakaj ima izlive tudi ko ni zabasan nosek? Zakaj ima skoraj vedno izlive brez vročine in bolečin? (Se ne pritožujem, samo zanima me). Zdravnica pravi, da kot da bi se ji nabralo nekaj zadaj in namesto skozi nos, udari ven skozi ušesa. Da mora pač to prerasti. V ambulanto tokrat še nisem klicala. Kaj naj naredimo v primeru, da izcedek do jutri preneha?

Zanima me, kje bi še lahko iskali vzroke v tolikšnem številu izlivov in kaj lahko še storimo za preventivo? Skrbi me kaj bo jeseni, ko se bodo prehladi šele začeli.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

N.

Spoštovani,

upravičeno ste zaskrbljeni, če ima otrok gnojen izcedek iz ušes vskih 10-14 dni. Ni pomembna le velikost žrelnice, ampak tudi biofilm bkaterij na njej in stalno vnetje v njej. Vzrok vnetij sta tudi preveč odprti in ravni Evstahijevi tubi, kar se uredi šele z rastjo glave okrog 4. leta. Ob vsakem razpoku se bobniča oslabita, na teh mestih se lahko že po enem letu naredijo težko popravljivi retrakcijski žepi ali ostane luknja.

Ker je že cepljena proti pnevmokoku in lepo skrbite za čiščenje nosu, svetujem še antibiotik v profilaktičnem odmerku – 3 mesece enkrat dnevno amoksicilin v odmerku 20 mg / kg telesne teže.

Pozorni bodite, da fiziološke raztopine ne dajete v nos pod tlakom, ampak po kapljicah. Vsekuje naj se na vsako nosnico posebej.

Če se bodo ventja nadaljevala tako pogosto kljub antibiotiku profilaktično, preostane le še operacija – odstranitev žrelnice, glede na stanje ušes prerez bobničev in vstavitev timpanalnih cevk.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Najlepša hvala za odgovor. Deklica je spomladi jemala Hiconcil kot preventivo, dokler ne prime cepivo, vendar je še v času jemanja prišlo do ponovnega izliva iz ušesa. Zato smo s tem prekinili.

Naj povem, da je bil po cepljenju 2x opravljen tudi bris ušesa (vedno seveda ni bil), ki pa je bil obakrat čist. Zanima me, ali bi v primeru, da bi za vnetja bile krive bakterije na žrelnici bilo to vidno na brisu? Oz. ali so take posebnosti vidne na žrelnici ob pregledu pri ORL specialistu? In ali se tega ne da kako pozdraviti?
Kakšne je povezava med preveč odprtima E. tubama in vnetji – prenos bakterij?

Če prav razumem, glede na to, da ORL specialist ni videl potrebe po vstavitvi cevk bi z njihovo vstavitvijo pridobili bolj kontrolirane izlive, odpravilo pa jih to najverjetneje ne bo.

In še zadnje neumno vprašanje, še dobro da je forum anonimen 🙂 pri sestrici smo odkrili gliste podančice, izkazalo se je, da jih ima tudi ona. Brala sem, da grejo podančice po celem telesu ali bi lahko bila tudi kaka povezava z izlivi v ušesih?

Hvala vam za odgovore,
N.

Spoštovani,

povezave izlivnega vnetja ušes s podančicami doslej nisem zasledila.

Če sta tubi preveč odprti, gredo bakterije zlahka iz žrela v srednji ušesi – to je ta povezava. Bris žrelnice vam ne bo nič pomagal, saj sami vidite, da nekaj dni po prenehanju antibiotika pridejo že nove bakterije in sledi nova okužba (saj bakterije so povsod okoli nas!)

ORL specialist si lahko žrelnico ogleda s fleksibilnim ali rigidnim endoskopom, a mora otrok sodelovati – mora biti star vsaj 4 leta ali pa npr. dojenček, da ga močno držijo in se glava ne premika.

Zdravljenje je z nosnimi glukokortikoidi, a je njihov vpliv na zmanjšanje žrelnice zelo zelo majhen.  Žrelnica se lahko odstrani z operacijo.

Prerez bobniča in vstavitev timpanalne cevke omogoča takojšnjo normalizacijo tlaka v srednjem ušesu – uho se prezrači, sluh je takoj praktično normalen, da govorni razvoj lahko poteka nemoteno. S tem
se trduimo  preprečevati trajne strukturne spremembe bobničev – retrakcijskih žepov.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

najlepše se vam zahvaljujem za vse nasvete in informacije, ki ste mi jih dali do sedaj. No, v tem času smo končno dočakali ponovno kontrolo in presojo za vstavitev cevk pri ORL specialistu.

Izvid je naslednji:
Status localis: oba sluhovoda brez vnetnih znakov. Bobniča siva, desni moten, brez odseva, nekoliko retrahiran, levi moten s skrajšanim odsevom. Nosna sluznica rožnata, brez otekline pretin raven. Žrelo rožnato. Nebnici v nivoju nebnih lokov, rožnati. Na vratu ne tipam patoloških rezistenc.

Tympanogram: desno B, levo C.

Stapedius refleksi slabo izzivni.

Pri pregledu ugotavljam moteno prezračevanje ušes, desnega bolj. Priporočam redno izpihovanje iz nosu. Uči naj se pihanja v zatisnjen nos in usta, kar naj poskušajo izvajati večkrat dnevno, ko ni prehlajena. Kontrola čez 6 mesecev.
——————————–

Kolikor sem razumela, izvidi niso najboljši, čeravno doma za enkrat ne opažamo, da bi deklica slabše slišala. Na moje vprašanje zakaj ne cevk, sem dobila odgovor, da itak vprašanje če bodo karkoli koristile in da še malo počakamo. Da bodo težave minile, ko bo deklica znala bolje izpihovati iz nosu.

Napisala sem že, da je v zadnjem letu imela pribl. 15 izlivnih vnetij, od tega v dobrih dveh mesecih (od sredine julija do danes) enega za drugim iz desnega ušesa kar 5x. Če to ni dovolj veliko število izlivov za vstavitev cevk pa ne vem. Se vam zdi upravičeno, če bi od pediatrinje zahtevala napotnico za drugo mnenje?

Ta pregled smo imeli v ponedeljek, v petek je imela malce vodenega izcedka iz nosu, v soboto pa že izliv iz desnega ušesa. Tega sedaj 4 dni zdravimo s Ciloxam kapljicami. Danes zjutraj na kontroli pri pediatru ni bilo videti luknjice, je pa bil bobnič siv in še vedno je bila vidna tekočina zadaj, sedaj zvečer pa že spet teče sluz iz ušesa.

Naj povem, da ne gre za neprehodno zamašen nosek ali pa da bi izcedek kar neprenehoma tekel iz nosu. Deklica diha v večini z zaprtimi usti, vsake toliko pa ji obrišemo nosek – s tem da sama zelo lepo izpihuje. Izcedek je že gost in ponehuje. Pač pri normalnemu otroku to ne bi bilo vredno omembe. Ne razumem zakaj je naša tako občutljiva in zakaj je tako hitro prišlo do izlitja. Pač sprašujem se, če je sploh mogoče to kako preprečiti? Ker so v zadnjem času vsi izlivi iz istega ušesa se mi zdi, da že najmanjši pritisk na bobnič povzroči perforacijo in izliv. In pravzaprav bi čas od izcedka iz nosu do izliva iz ušesa lahko merili v urah.

Pediatrinja je predlagala, naj poskušamo nos vlažiti s Tonimirjem Hypertonicom namesto s fiziološko. Zanima me, če se vam zdi to primerno, glede na to, da ste mi odsvetovali čiščenje s fiziološko raztopino pod tlakom. In ali je to primerno uporabljati tudi med tem, ko ji teče iz ušesa?

Tudi pediatrinja je omenila nosni kortikosteroid, ki naj bi bil primeren za otroke po 3 letu starosti. Zanima me, če bi ga v našem primeru lahko uporabili tudi prej?

Glede na vse vaše predloge nam torej za enkrat ostane le še preventivno jemanje antibiotika.

Se opravičujem ker sem vam natresla toliko vprašanj, hvala vam za potrpljenje, ki ga imate z mano in za vse odgovore.

Lp,
N.

Spoštovani,

luknjica na bobniču je ponavadi tako majhna, da se je s prostim očesom ne vidi – le z mikroskopom. Če pa izcedek traja več kot en teden ali je bil bobnič že večkrat počen, je luknja lahko velika in se morda nikoli več ne zaceli. Že v prejšnjem odgovoru sem omenila zdravljenje nosu – dekongestivne kapljice + nosni kortikosteroid (čeprav še ni stara 3 leta).

Hipertonična fiziološka razt. lahko olajša prehlad, ne more pa čisto nič pomagati v vašem primeru (saj je šibkejša od dekongestivnih kapljic – Operil in podobne). Uparaba hipertonične morske vode sicer ne bo škodovala. Vzrok tako pogostih vnetij so pogoste viroze, še nezrel imunski sistem in anatomija Evstahijevih cevk (raven in kratke – omogočajo prehod bakterij). S starostjo bo vnetij čedalje manj – po 4- letu se večinoma prenehajo, pri nekaterih šele po 6., včasih šele po 10 letu.

Pri tako pogostih izcedkih je vstavitev timp. cevk in odstranitev žrelnice potrebna. Ne smete več izgubljati časa, saj bodo na bobničih nepopravljive in trajne spremembe.

Drugo mnenje lahko brez čakalne dobe in pri specialistki z dolgoletnimi izkušnjami, z najsodobnejšo opremo v ambulanti ORL SOKLIČ KOŠAK v Ljubljani, stavba Situla, Vilharjeva cesta 50.  GSM:  041 45 22 88   E:   [email protected]

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close