Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Aldactone in želodčna kislina

Aldactone in želodčna kislina

Spoštovani,

med jemanjem zdravila Aldactone (100 mg dnevno, zjutraj med obrokom, za zdravljenje aken) so se mi pojavile težave s povečano želodčno kislino in refluksom. Zaviralci protonske črpalke kljub redni uporabi (in povečanjem na 2 tableti dnevno) niso pomagali, pomagal pa je antacid. Gastroskopija je potrdila, da je sluznica želodca in dvanajstnika vneta, okužbe s H. Pylori ni bilo.

Ker sem sumila, da bi bile lahko težave z želodcem povezane z zdravilom Aldactone, sem postopoma prenehala z jemanjem. Sedaj zdravila že dva meseca ne jemljem več, vendar težava ostaja na popolnoma enaki ravni.

Moje vprašanje: ali bi moralo po tem času priti do prenehanja neželenega učinka zdravila Aldactone, če je bil to vzrok? A morda težava z želodčno kislino bolj verjetno ni bila povezana z jemanjem zdravila? Ali pa je možno, da se želodec še nekaj časa ne bo pozdravil, kljub prenehanju uporabe zdravila?

Najlepša hvala za vaš odgovor že vnaprej!

Spoštovani,
težave z želodcem se lahko pojavijo kot neželeni učinek zaradi jemanja zdravila Aldactone. Menim, da bi se težave po dveh mesecih prekinitve jemanja zdravila in terapiji z zaviralci protonske črpalke morale vsaj ublažiti. Nadaljujte z jemanjem terapije za želodec ob upoštevanju splošnih ukrepov: izogibajte se pekoči hrani, mastni, težki hrani, agrumom, kavi, kajenju, alkoholu, stresu…Zaužijte več manjših obrokov dnevno, za obroke si vzemite dovolj časa. Hrana ne sme biti prevroča ali premrzla. Večerja naj bo vsaj dve uri pred spanjem. Skratka upoštevajte navodila gastroenterologa in se po potrebi ponovno obrnite na svojega zdravnika.
Lep pozdrav

New Report

Close