Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Pogosto zbujanje dojenčka

Pogosto zbujanje dojenčka

Spoštovani,

imam 4,5 mesecev starega dojenčka, ki je do treh mesecev spal ponoči praktično celo noč (vsaj 5-6 ur skupaj). Pred mesecem in pol pa se je začelo pogostejše zbujanje, na 3-4 ure, stvar se stopnjuje in je prešlo na zbujanje ponoči na pol ure, eno uro, maksimalno skupaj spi 2 uri. Zvečer gledam, da gremo spat ob isti uri, pred tem imamo enako rutino. Pri uspavanju nikoli ne pomaga ista zadeva kot prejšnji dan, zato enkrat zaspi na rokah, drugič že med dojenjem, tretjič postane nemiren na rokah in zaspi v svoji postelji. Večinoma zaspi mirno, razen zdaj po cepljenju je bil nekaj dni bolj razdražljiv in je zaspal z jokom. Ne glede na to kako zaspi se tako pogosto zbuja. Danes ponoči sem ga opazovala, ko začne jamrati, si začne z rokami mencat oči, vidi se mu, da je zaspan, da si želi zaspat nazaj, vendar ne more. Ponudim mu dudo in zadnje čase tudi to več ne zaleže, ga božam, mu pojem, držim za rokico (poskusim vse, kar je kdaj zaleglo), vendar ne zaspi, začne jokat, zvija se po postelji, dokler se ne podoji in potem zaspi (doji se pa lahko tudi vsako uro). Naj povem še to, da zvečer poje okoli 180 ml mojega mleka zgoščenega z rižolinom in se čez eno uro zbudi, pa tudi brez tega sem pokusila, pa je bilo enako. Tudi, če ga vzamem k sebi v posteljo se enako zbuja. Poskusila sem že, da sem mu svojo majico dala pod glavo, pa ni bilo nič boljše. Zvečer včasih ko zaspi velikokrat zajoka in se vidi, da sanja, takrat ga božam in se spet prebudi.

Jaz grem spat z njim, pa sem čisto neprespana, utrujena. Čez dan spi 3x po pol ure in nato se zbudi, ista zgodba kot ponoči. Glede na to, da sem jaz vsa zaspana se sprašujem, če je zanj to dovolj spanja. Čez dan je zelo vesel, dobrovoljen otrok, veliko se smeje, praktično nikoli ne joka,lepo napreduje, ima 7200g in 69cm, brez posebnosti. Izbrani pediatrinji sem to povedala, pa mi je svetovala knjigo Vsak otrok se lahko nauči spati, nisem še prišla do nje, da bi jo prebrala, Pregledala ga je, zob je rekla, da ni čutiti, zdrav je, lepo pase kravice je še komentirala.

V zadnjem mesecu in pol smo bili 2x na morju po 3 dni in vedno je prespal vsaj 8 ur brez da bi se zbudil. Spi enako kot doma- svojo posteljico ima tik ob moji, rutine zavestne nimamo. Enkrat zaspi v vozičku, drugič v svoji posteljici…

Pred dnevi sva začela uvajati gosto hrano (korenček, bučko), pa je tako, da tri žličke komaj pojemo, pol pa ne odpre več ust, silim ga pa ne.

Glede dojenja me še zanima. Ponoči, ko se zbuja postanem zelo živčna in se sprašujem, če mogoče to prehaja v mleko in da je zaradi tega tudi otrok nemiren?

Glede na to, da se zadeva z nočnim zbujanjem stopnjuje se sprašujem kaj delam/delamo narobe. Jaz sem že čisto obupana. Kaj mi svetujete? Lepo vas prosim za kakšno mnenje.

Verjetno ne delate nič narobe, vsaj tako razberem iz vašega vprašanja. Pogosto ne gre za to, da delate kaj narobe, večkrat pa za to, da ne vemo, kaj bi otrok želel, ker nam ne zna povedati. Takoj sem pomislila, da otrok potrebuje gostenje večernega obroka, pa ste v nadaljevanju lepo napisali, da mu gostite obrok, ki je tudi količinsko primeren. Morda bi poskusili tako, da otrok ne povezuje dvečernega dojenja s spanjem (torej ne zaspi med dojenjem) in vedno enako polaganje v enak / isti prostor, posteljico. Lahko čez dan uspavate v vozičku, zvčere pa naj bo raje takoj posteljica, vi pa zraven. Ne v isti postelji, pač pa zraven (da ne bo nesporazuma: če bi otrok v vaši postelji zaspal in spal brez prebujanja, bi bilo spanje z vami povsem sprejemljivo).
Poskusite najti svetovano knjigo, preberite tudi Otroško spanje. Brez joka v sanje (Elizabeth Pantley). Morda najdete uporaben nasvet.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Na vas se obračam za nasvet glede spanja mojego dojenčka. Że odkod je star 1 mesec zbuja se na eno uro do uro in pol ponoči. Naj dodam, da tudi tako pogosto se doji čez dan –  in s tem povezujem tudi nočno zbujanje ker vsakič ko se prebudi se tudi podoji. Zaspi samo v naročju oziroma “na dojki” in nato nadaljuje spanje ob meni v moji postelji. Sedaj je star 7 mesecev in sem že malo utrujena. Mleka imam sigurno dovolj, poskušali smo tudi z adaptiranim mlekom, ni bilo sprememb. Gosto hrano uvajamo od 6 meseca starosti, je zelo lepo in prav vse kar se mu ponudi, tudi v kosih, ampak količinsko samo cca 100 do max 150 g.  Gosto hrano dobi dvakrat dnevno, količina podojev se ni spremenila.

Zanima me, Ali je normalno in sprejemljivo (zaradi njegovega razvoja) da se tako pogosto zbuja? Načeloma zaspi nazaj zelo hitro, samo da se priklopi na dojko. Ne vem če je to pomembno, ampak zaradi asimetričnega plazenja smo dobili tudi napotnico za razvojno ambulanto.

Hvaležna bom vašega mnenja.

Hvala in lep pozdrav!

 

Verjetno gre bolj kot za potrebo za navado, saj je malo verjetno, da bi res potreboval nočno dojenje. Se pa s tem umirja in zaspi nazaj.

Vsekakor bi bilo zanj in za  vas bolje, da otrok prespi noč in bi bila čez dan oba spočita. Morda bi pogledali katerega od nasvetov za otroško spanje in načinov uvajanje teh metod.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close