Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje statini in hormonska zdravila

statini in hormonska zdravila

Sem bolnica z rakom dojke in po končani kemoterapiji bom začela z 5 letnim hormonskim zdravljenjem (ne vem še s katerim). Zdaj so mi ugotovili močno povišan holesterol (8,1) in predlagali zdravljenje s statini (če sem si prav zapomnila). Zanima me medsebojni učinki statinov in zdravil, ki se uporabljajo za hormonsko zdravljenje raka dojke.
Hvala.

Spoštovani,
zdravnik onkolog se o uvedbi vrste in trajanja hormonskega zdravljenja odloči na podlagi hormonske odzivnosti ter drugih bioloških značilnosti tumorja, starosti bolnice, menopavznega stanja ter pridruženih bolezni, zato mu povejte tudi za vaše povišane vrednosti holesterola.
Najpogosteje uporabljena zdravila pri hormonski metodi zdravljenja so antiestrogeni, ki preprečijo vezavo hormonov na receptorje (tamoksifen), aromatazni inhibitorji (anastrozol, letrozol, ekzemestan), ki preprečijo nasajanje hormonov v perifernih tkivih in progestini (megestrol acetat). Ta zdravila nimajo interakcij z zdravili za zmanjšanje ravni holesterola (statini).
Za točen odgovor morate seveda navesti konkretni zdravili.

Lep pozdrav

Če se kar navežem na prvo vprašanje: 3 tedne jemljem Arimidex, pri katerem je naveden kot pogost neželeni učinek zvišanje holesterola.
Danes sem šla ,samoplačniški, si ga izmerit in rezultati so porazni:
– trigliceridi 4,16 (do 1,7),
– holesterol 8,3 (4-5,21),
– HDL holesterol 1,3 (nad 1,4)
-LDL holesterol 5,6 (2-3,31)
Stara sem 57 let, fizično aktivna, nekadilka, ne pijem alkohola, z “zdravim” načinom prehranjevanja. V bistvu sploh ne vem več, kaj naj še naredim, da vrednosti zmanjšam. Obstajajo kaka dopolnila, ki bi mi efektivno pomagala pri “naravnem” zmanjšanju in bi bila kompatibilna z Arimidexom?

Spoštovani,
kar zadeva zdrav življenjski slog, ste očitno že za vse poskrbeli, pa ni želenih rezultatov. Z naravnimi metodami najbrž ne boste normalizirali vrednosti, od prehranskih dopolnil lahko jemljete omega 3 nenasičene maščobe. Z zdravnikom pa se dogovorite glede zdravljenja s statini.
Statini in Arimidex se lahko sočasno uporabljajo.
Lep pozdrav

New Report

Close