Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Plaki na mandljih in kašljanje

Plaki na mandljih in kašljanje

Pozdravljeni,

pred enim mesecem sem zbolela za virozo, ki jo je spremljala vročina, nahod. Kasneje pa sem začela kašljati. Grlo in žrelo me sploh nista bolela.Ko sem obiskala zdravnico, mi je rekla, da imam v žrelu na mandljih bakterijske plake – infekcijsko okužbo in mi je predpisala antibiotik Amplital (penicilin) . Ker je vročina začela nihati in je ostalo vse nespremenjeno – plaki in kašelj, sem jo nekaj dni zatem obiskala ponovno. Predpisala mi je drugi antibiotik, in sicer Augmentin (amoksicilin, klavulanska kislina) in tudi ta ni pomagal. Zdaj sem končala še s tretjo kuro antibiotikov Zitromax (Azitromicin). Kašelj je nekoliko ponehal, plake pa so še vedno na mandljih. Vročina mi niha, vendar je do 37,5.

Sicer imam diagnosticirano hipertiroizem. Prejšnji teden sem bila na krvni preiskavi in so vsi parametri znotraj mejnih vrednosti.

Zdravnica me je spraševala, če sem prebolela kdaj mononukleozo. Pri devetnajstih letih mislim, da sem imela to bolezen, ker so me bolele čisto vse bezgavke, imela sem vročino čez 39 stopinj in sem bila nekaj dni povsem utrujena, skoraj nisem mogla stati na nogah.

Zakaj točno gre in kaj lahko naredim, da se mi stanje izboljša? Živim v tujini.

Lep pozdrav,

Spoštovani,

3 antibiotiki so povsem odveč. Očitno gre za virusno okužbo, ki se pozdravi sama. Popijte veliko tekočine.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close