Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Lesen jezik, pomanjkanje sline in nedelujoč refleks požiranja

Lesen jezik, pomanjkanje sline in nedelujoč refleks požiranja

Že nekaj mesecev je odkar imam težavo s požiranjem hrane. Pijača je v redu, hrana pa ne zaradi nedelujočega požiralnega refleksa. Hrano normalno zgrizem, ko jo je treba pogoltniti dol, pa ni refleksa, ki bi to naredil. Čez nekaj časa se pojavi in potem gre. Pri naslednjem grižljaju je isto. Zato traja da pojem kosilo petkrat dalj kot običajno. Potem pa je kakšen dan čisto normalno, kot da ni nič. Se pa ponavlja in hranjenje je zelo nadležno.
Ne vem, ali ima ob tem kakšno vlogo jezik, ki je isto včasih (včasih pa ne) zadaj na obeh straneh kot lesen, prav tak lesen občutek je. Poleg tega mi občasno izgine vsa slina in je jezik čisto suh ko poper, kar sfrkne se (največkrat ponoči). Vode pijem ogromno čez dan, pa nič ne pomaga. Spet drugič je pa vse normalno.
Kaj bi to bilo? Pri splošnem zdravniku in ORL sem bil, pregled bp, noben nima pojma. Kako da nihče ne ve, kaj mi je in kaj naj naredim, da se to ne bo dogajalo? Starost 34 let, moški. Ne kadim, ne pijem alkohola. Je to lahko psihično – od stresa? Imate kak nasvet, kako se znebiti tega?

Spoštovani,

Predlagam še pregle pri nevrologu za izključitev nevroloških vzrokov (sicer malo verjetno, ker ste občsano brez težav).

še najbolj verjeten vzrok se mi zdi psihični – motnja hranjenja.

Ob požiranju se določene mišice skrčijo namesto sprostijo. Zaradi stresa imate premalo sline, kar otežuje požiranje. Dodaten razlog je lahko še refluks želodčne kisline (tudi pod vplivom stresa), zato priporočam jemanje inhibitorja protonske črpalke.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close