Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija dolgotrajna hripavost

dolgotrajna hripavost

Pred dvemi meseci sem imela operacijo hrbtenice.Takoj ko sem se zbudila sem zelo teško govorila,bila sem hripava.Rekli so mi da je to od intubacije in bi moralo biti kmalu dobro.Sedaj po dveh mesecih sem še vedno hripava.Od takrat se mi tudi dogaja da se mi med obrokom zatakne hrana in z veliko bolečino spravim grižljaj dol.Osebna zdravniva me je poslala naRTG požiralnika in na pregled k ORL,kjer še zmeraj čakam datum.TRG sem naredila,na izvidu piše-feringealna faza požiralnika je primerna.Anteriorni osteofitiC5-C6 minimalno vtiskujejo posteriorno steno faringoezofagealnega prehoda.Peristaltika požiralnika je nekoliko oslabljena,primarni peristaltični val ne izprazni požiralnika.GE prehod je primerno širok.Lepo prosim za obrazložitev izvida in kaj bi bil vzrok moje dolgotrajne hripavosti,ker ne vem kdaj pridem na vrto pri ORL.Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,

glede na vaš opis gre za okvaro povratnega živca za grlo (n.recurrens) in zgornjega živca za grlo (n. laryngicus superior), oba sta veji X. možganskega živca (n. vagusa). Več bom jasno po ORL pregledu. Možno je, da se v nekaj mesecih (oz. do enega leta) okvari še povsem popravita. Govorite čimmanj.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close