Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bezgavke in težava s slinavko

bezgavke in težava s slinavko

Pozdravljeni,

januarja letos sem si na levi strani vratu zraven grla zatipala premikajočo se in nebolečo bezgavko, zato sem obiskala zdravnico. Naj še povem, da vnetja grla, angine, gripe ali kaj podobnega že nekaj časa nisem imela. Zdravnica me je poslala na punkcijo, ki je niso izvedli, saj naj bi bila bezgavka “klinično nesuspektna”. V začetku maja sem imela UZ vratu in na izvidu piše: Obe parotidni žlezi normalno veliki. V levi je vidna hipoehogena sprememba, nevaskularizirana, velikosti 6,4 x 4,4 mm. Lahko cista? Možna tudi druga etiologija spremembe?
V kotu med levo parotidno in submandibularno žlezo je ovalno oblikovana hopoehogena bezgavka, ki meri 17,5 x 8,3 mm. Poleg je še druga manjša bezgavka, ki meri 12, 4 x 7,3 mm.
Zaključek: Drobna hipoehogena lezija v levi parotidni žlezi – cista?, drugo?
Dve nekoliko večji bezgavki …….. – lahko reaktivni.
Svetovan mi je bil tudi ponovni UZ pregled čez 3 mesece. Zdravnica mi je napisala napotnico in me odslovila z besedami, naj bom do takrat brez skrbi. A skrbi me vseeno, saj se v izvidu pojavljajo vprašaji, zanima me kaj se dogaja z “hipoehogeno spremembo v parotidni žlezi”, tudi bezgavke niso zagotovo reaktivne ampak samo mogoče reaktivne. Skrbi me. ker se bezgavke ne zmanjšajo že pol leta.
Stara sem 24 let, nekadilka in drugače brez večjih zdravstvenih težav.
Prosim za vaše mnenje.
Lepo vas pozdravljam

Spoštovani,

glede na opis res ni nič nevarnega. Tumorji imajo prekrvavitev, vaša cista pa ne. reaktivne bezgavke imamo vsi. Glede na dimenzije in prekrvavitev sta reaktivni. Torej verjetno stanje po virusni okuižbi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close