Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija vnetje podjezične žleze z kolekcijo gnoja

vnetje podjezične žleze z kolekcijo gnoja

pred tremi tedni sem zbolela. najprej je šlo zgolj za virozo. malce vročine, teklo mi je iz nosu, bolečine v grlu, ki pa so se po pastilah za žrelo izboljšale. kak teden dni sem bila bolna, potem pa sem ne še čisto zdrava šla na pevski nastop (se ukvarjam s petjem). po tem pevskem nastopu me je postopoma začel čedalje bolj boleti koren jezika. to je bila neka drugačna bolečina in nižje kot običajno. bolečine so se v roku dneva in pol razvile do mere, da nisem več mogla požirati niti navadne vode. bolečine so bile najbolj izrazite, ko sem poskušala jesti (gristi) ter piti. tudi če sem hotela samo si “oblizniti” zobe ali ustnice, so bili vsi ti gibi zelo boleči. govor je bil tudi dokaj naporen, tako da sem pretežno šepetala. na pritisk me je močno bolel predel od brade do vratu. dan kasneje sem v predelu izvodila podjezične žleze opazila gnojno kolekcijo velikosti cca 5 – 6 mm, ki je bila tudi zelo boleča. izbrana zdravnica mi je dala amoksiklav, 2 škatljic. zdravnica mi je rekla, da če gnojna bulica v dveh dneh ne izgine, naj pridem nazaj. po dveh dneh je gnojna bulica bila še prisotna, a manjša za polovico, tako da nisem hotela komplicirati. Nekako po 5-ih dneh je gnojna kolecija pod jezikom popolnoma izginila, nekje 6-ti dan sem bila brez bolečin in težav. počutila sem se odlično. preostale 4 dni sem še pojedla ostale antibiotike.

potem pa… v petek zjutraj sem vzela zadnji antibiotik. v soboto zjutraj sem ob zehanju že čutila blago “bolečino” na korenu jezika, a zgolj ob zehanju. v soboto zvečer se je ponovno pojavila blaga bolečina, ki se je tekom noči stopnjevala. danes (nedelja dopoldne) me že kar dodobra boli ob požiranju, jem in pijem sicer že lahko, tudi gibi jezika postajajo boleči…

kaj naj storim? kakšno je vaše mnenje? Je bilo antibiotično zdravljenje prekratkotrajno?? bi mogla dobiti kakšen drug antibiotik? bi bila smiselna napotitev na orl ali je za kaj takega še preuranjeno?

z žlezami slinavkami sicer do sedaj nikoli nisem imela nobenih težav.

sicer imam dovolj sline, na sploh sem mlada in zdrava, jemljem le euthyrox 50.

Spoštovani,

glede na hitro ponovitev težav po zaključeni antibiotični terapiji bi bil potreben pregled krvi – vnetnih parametrov, ali sploh gre za bakterijsko okužbo. Brez pregleda težko rečem kaj več. Bulica je lahkio bila tudi afta, ki nastane ob virusni okužbi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close