Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Čelni sinusi in glavobol

Čelni sinusi in glavobol

Po precej hudem vnetje želodčne sluznice, so se pri hčeri (14) začeli glavoboli, oz. hud glavobol, ki ne preneha. MR je pokazala rahlo zadebelitev sinusov, ki naj bi bili posledica alergij. Redno jemlje flixotide, aerius in avamis, že nekaj let. Otorinolaringlog pri pregledu ni našel posebnosti oz. vzroka za bolečino, prav tako ne okulist, krvni izvidi so v redu, nevrolog je poskusno predpisal zdravilo proti migreni, ki ne poga, niti nobeno drugo protibolečinsko zdravilo (ketonal, diverin, pandol…..) skratka, že nekaj mesecev (od decembra) hodiva od enega do drugega zdravnika, zadnji je na vrsti psihiater (naslednji teden). Danes pri ortodontu sem zdravnici omenila težave, ta pa je na rentgenskem posnetku opazila v čelnem režnju pretin, ki bi lahko zadrževal okužbo v sinusu. Seveda s tiste slike ni mogla povedati več, ker je bila slikana od strani, je pa predlagala ponoven obisk otorinolaringologa. Jutri greva seveda takoj tja.
Zanima me, ali MR tega pretina ni pokazala? Možno je seveda tudi, da je v predelu čelnega sinusa vse ok.
Kam naju bo poslal otorinolaringolog? Nna slikanje? Punkcijo, antibiotoki?
Seveda upam, da bodo odkrili, da JE to vzrok težav, in da se ga da rešit.

Spoštovani,

Niste napisali, kje jo glava boli. če je to od čeljusti proti ušesom in naprej, je lahko v povezavi z izraščanjem zob / motnjami ugriza/ zobnim aparatom. Če je to v korenu nosu in čelu, je morda povezano s kroničnim vnetjem sinusov, lahko pa je to tenzijski glavobol (ob utrujenoszi, psihični napetosti, preobremenjenosti).

RTG sinusov nam da premalo informacij, da bi ga sploh upoštevali. Bolj zanesljiv je MRI ali CT. Pomembna je še endoskopija nosu.

Zadebeljena sluznica nosu in sinusov zaradi alergije se zdravi z nosnimi kortikosteroidi, kar vaša hči že ima (AVamys). Ob poslabšanju – povečanju gostega izcedka in bolečinah se lahko doda še sistemski antibiotik ali izjemoma sistemski kortikosteroid. Pri alergologu se pozanimajte še o zdravljenju alergije s specifično imunoterapijo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close