Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Izdelek proti alergiji na fruktozo

Izdelek proti alergiji na fruktozo

Spoštovani,

imam eno vprašanje. Ker imam po uživanju sadja in smoothijev velike probleme v črevesju (napihovanje in napenjanje), me zanima obstaja kakšen izdelek, ki bi kot izdelek Lactanon (pri intoleranci na laktozo), deloval pri intoleranci na fruktozo? Se pravi, če obstaja izdelek, ki ga pred zaužitjem sadja vzamem in bi zmanjšal neugodne občutke v želodcu in črevesju?
Hvala za vaš odogovor in lepo pozdravljeni!

Hvala in lp,

Spoštovani,

fruktozna intoleranca oziroma ne vsrkavanje fruktoze nastane zaradi pomanjkanja ali okvare prenašalcev fruktoze v celicah, ki tvorijo površino črevesnih resic. Ko neprebavljen sadni sladkor doseže črevesje, z naravnimi bakterijami povzroči kemično reakcijo, pri kateri nastajajo vodikovi plini, ki povzročijo drisko, vetrove, napenjanje, trebušne bolečine in zgago.
Z delno ali popolno izločitvijo ustreznega sladkorja iz prehrane lahko težave popolnoma izzvenijo.
Kolikor vem, ne obstaja preparat, ki bi omilil omenjene težave. Zato vam predlagam, da se izogibate vnosu večje količine fruktoze.
Veliko fruktoze se nahaja v naslednjih vrstah sadja: jabolka, hruške, nashi, mango, lubenice – ostalo sadje lahko uživate, vendar le v manjših količinah! Ne uporabljajte sledečih sladil: sadni sladkor ali fruktoza, agavin sirup, koruzni sirup, rižev sirup, glukozni sirup (ker ima primesi fruktoze) in medu.
Lep pozdrav
Barbara Drnovšek, mag.farm.

New Report

Close