Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Deviacija nosnega pretina

Deviacija nosnega pretina

Hčerki, stari 8 let, so pred dvema letoma odstranili žrelnico, ker je imela 2 leti izlivno vnetje v ušesih in posledično slabši sluh. Sedaj pa že dalj čas toži, da ji piska in poka v ušesih in da tudi včasih slabše sliši. Ima pa že celo zimo močan izcedek iz nosa in je pogosto prehlajena. Mislila sem, da ima ponovno izlivno vnetje pa se je sedaj na zadnjem ORL pregledu izkazalo, da ima deviacijo nosnega pretina. Čudno mi je, da tega niso že prej ugotovili, ko sva hodili na preglede. Ali je možno, da je imela zaradi te diagnoze stalna izlivna vnetja ali je res bilo potrebno da se je žrelnica odstranila? Zanima me ali zaradi te deviacije otrok toliko bolj smrka in slabše sliši? Ali je to stalna okvara in ali ima otrok kake posledice zaradi tega? Na ORL nama je rekla da je potrebno veliko fiziološke raztopine vsak dan v nosnici vlivati s plastenko nasopure, a ni dolgo nazaj, ko so ORL specialisti tak način čiščenja nosu odsvetovali, ker lahko ta voda še kam drugam zaide in povzroči še več težav. Hči uporablja kar navadne 5 ml ampule, a menda to ni dovolj, jih da pa 4-6 v obe nosnici naenkrat. Kak način čiščenja pa vi priporočate? Hvala, Aroleja

Spoštovani,

1. Kot sami domnevate, na ORL kliniki odsvetujemo čiščenje nosu z večjimi količinami fiziološke raztopine, saj jo lahko potisnete v sinuse ali v ušesa, s tem pa tudi bakterije.

2. Deviacija nosnega pretina se z rastjo ponavadi povečuje – operacija pride v poštev šele po 18. letu, če je ovirano dihanje skozi nos.

3. Piskanje in pokanje v ušesih ter slabši sluh so posledica nedelovanja Evstahijevih tub.

4. Vzroki nedelovanje Evstahijevih tub: povečana in stalno vneta žrelnica, pogoste virusne okužbe zgornjih dihal (otroci do 10x na leto), alergijski rinitis, oblika tube (z rastjo glave se spreminja).

5. Zdravljenje nedelovanja Evstahijevih tub: dekongestivne kapljice ob prehladu (5 dni), nosni kortijkosteroidi najmanj 2-3 mesece, odstranitev žrelnice.

Upoštevajte točko 5 in opravite po zdravljenju še kontrolo sluha ter timpanogram.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close